Начало Актуално Албена Михайлова- Бенджи и Елица Рива канят на „Спектаколо“ OBLIVION/Забрава в галерия „Ромфея“

Албена Михайлова- Бенджи и Елица Рива канят на „Спектаколо“ OBLIVION/Забрава в галерия „Ромфея“

2Това е третата, последна, артистична акция по проекта „ЖЕНИале2023“ на художничките Венета Маринова, Надя Генова и Албена Михайлова – Бенджи, добре познати като „Жените на Ръб-а“

Предстои третата, последна артистична акция по проекта „ЖЕНИале2023“ на тема „Апотема“ в галерия „Ромфея“. Събитието на Албена Михайлова – Бенджи с Елица Рива е озаглавено ,,Спектаколо,, OBLIVION/Забрава и представлява комбинация от изложба-арт инсталация- видео прожекция- концерт – пърформанс, с участието на ученици и преподаватели от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив и публика.

Откриването е на 27 октомври, петък, в 18.00 ч., в галерия „Ромфея“. Изложбата ще продължи до 11 ноември.

„В основата на идеята на ,,Спектаколо,, Обливион (Забрава) са нещата, които по една или друга причина убягват от паметта ни. Това могат да бъдат познати исторически факти или личности, случки от ежедневието ни и волно или неволно загърбени събития или предмети от живота ни. Или просто картини, замръзнали пред очите ни. В паметта ни те се прегрупират по абсурден начин и границата на реалното се размива. Като художник, видео артист и автор на документални филми, този пласт на човешкото съзнание силно ме интересува и провокира да го изследвам и пресъздавам по собствен визуален начин. Изложбата посвещавам на Райнхард Манц, изключителен човек и видео пионер, мой спътник в живота и творческата ми работа, който напусна този свят в края на 2022.В подготовката на проекта, под формата на творческа работилница, включвам ученици от НГСЕИ Пловдив. Заедно с тях ще изградим програма от арт пърформанси с видео прожекции, музикални и танцови изпълнения. ОБЛИВИОН е събитие, което ще се надгражда и развива в продължение на две седмици. От 6 до 10 ноември Русалия Игнатов, преподавател по съвременни танцови техники, ще провежда ежедневно открити уроци в пространството на галерия Ромфея. Интересуващите се зрители са поканени да присъстват“, разказа в аванс Албена Михайлова-Бенджи.

Проектът е замислен многопластово, с хумор, присъщ на Албена Михайлова-Бенджи, и в стила на нейната работа. Музикалният пласт е изграден от неочаквани преходи между класически-модерн, експериментални електроакустични фонове на Владимир Джамбазов и композиция за пиано на Елица Рива, написана специално за този проект. Едноименното танго на Астор Пиацола ОБЛИВИОН дава емоционалния заряд на ,,спектаколото“.

„Колективният процес по време на подготовката и при представянията на проекта създава приемственост между поколенията артисти в Пловдив и страната, учи на колегиалност и работа в екип. Като някогашен преподавател в НГСЕИ Пловдив, и видео пърформанс артист в Базел, Щвейцария, за мен е от изключително значение да отдам част от творческия си опит на следващите поколения млади творци“, подчертава Албена Михайлова-Бенджи.

„ЖЕНИале“ е проект на СД „Ромфея-Ватев и с-ие“ и се финансира от община Пловдив като част от Културния календар на града за 2023 година. В него участват художничките Венета Маринова, Надя Генова и Албена Михайлова – Бенджи, които заедно с Моника Роменска, са добре познати като „Жените на Ръб-а“. Първото издание на „ ЖЕНИале“ включва три отделни артистични акции в галерия „Ромфея“, в които авторките работят в творчески тандем с Деляна Георгиева, Севдалина Кочевска и Елица Рива.

Вход свободен!

4,405 total views, no views today