Начало Актуално Къща-музей „Златю Бояджиев“ със специална програма в неделя за 120-та годишнина от рождението на големия български художник

Къща-музей „Златю Бояджиев“ със специална програма в неделя за 120-та годишнина от рождението на големия български художник

Златю Бояджиев 1Тази неделя – 22 октомври 2023 г. от 11.00 ч., в къщата на д-р Стоян Чомаков в Стария град – Постоянна експозиция на Златю Бояджиев, (ул. „Съборна“ №18), Община Пловдив, Общински институт „Старинен Пловдив“ и Фондация „Златю Бояджиев“ канят пловдивчани и гости на града на честване по повод 120 години от рождението на големия български художник Златю Бояджиев. Сред гостите на събитието ще бъдат Кметът Здравко Димитров, Президентът на България (мандат 1997- 2002) Петър Стоянов, който е Почетен председател на Фондация „Златю Бояджиев“ и Министърът на културата Кръстю Кръстев.
Програмата на честването включва:
11.00 часа – Официално откриване на изложба, включваща творби от фонда на Градска художествена галерия – Пловдив и ОИ „Старинен Пловдив“, част от постоянната експозиция, както и непоказвани творби на Златю Бояджиев, част от колекцията на ХОЛДИНГ КЦМ 2000, специално експонирани по повод годишнината. Ще се докоснете и до документална изложба за живота и творчеството на художника и лични вещи, предоставени от наследника Златин Бояджиев, подготвена от Валя Ангелова – уредник на къща-музей „Златю Бояджиев и Теодор Караколев от Фондация „Български архитектурен модернизъм“ със съдействието на Златин Бояджиев. Откриването ще бъде под музикалния съпровод на талантливите възпитаници на НУМТИ „Добрин Петков“.

11.30 часа – Представяне на албум „Димитър Пампулов представя: Портрети от Златю Бояджиев“. Ще присъстват Димитър Пампулов – съставител и арх. Стефан Добрев – издател. Албумът е издаден с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и Община Пловдив по Компонент 4 „Произведения на пловдивски писатели и важни за града издания“, и още с подкрепата на „Розаимпекс“ ООД и ХОЛДИНГ КЦМ 2000.
Между 13.00 и 16.00 часа – Презентация „Хронос и топос в платната на Златю Бояджиев“
16.00 часа – Прожекция на документалния късометражен филм „Художникът Златю Бояджиев“, създаден през 1961 г. Сценарият е на Хаим Оливер и Цанко Лавренов, режисьор е Иван Попов, а оператор е Барух Лазаров. Филмът печели втора награда за документален филм на първия Фестивал на българския филм „Златна роза“ във Варна през 1961 г. и същата година е номиниран за златна палма на фестивала в Кан.
Входът е свободен!
Златю Бояджиев 2 Златю Бояджиев 3
покана

5,200 total views, no views today