Начало Актуално Ахавни Кеворкян е 190-ия автор, публикувал в Plovdivlit

Ахавни Кеворкян е 190-ия автор, публикувал в Plovdivlit

Ахавни Кеворкян

Антологията „Пловдивски рецитал“, съставена от поета и публициста Асен Димитров – Феликс, беше публикувана в многоезичния сайт за литература

Родената в Пловдив поетеса д-р Ахавни Кеворкян стана 190-ият автор, чиито произведения бяха публикувани в многоезичния литературен сайт Plovdivlit. Те са публикувани на български и в превод на арменски от големите арменски поети Артур Антраникян и Гоар Абовян и са посветени на последната война в Нагорни Карабах. Авторските произведения, които намериха място в любимия на ценителите на художественото слово сайт вече са 1761.

Поетът и публицистът Асен Димитров – Феликс създаде след многогодишен труд нещо удивително за паметта на Пловдив – поетичния сборник „Пловдивски рецитал”. Уникалната книга е публикувана в Plovdivlit. „Тъй като не можах да построя чешма за поколенията, реших да събера стихове от поетите, живели и творили под тепетата, за да не бъдат забравени, да се знаят от хората, които ще дойдат след нас“, казва Феликс.

Освен пловдивските писатели в сайта публикуват автори от цял свят, като  последните гости в платформата за литература са турският поет Хайдар Ергюлен, американката Барбара Голдбърг, и израелката Рики Даскал.

Уникалният сайт за многоезична литература се оказа невероятно сполучлива платформа за авторите във времето на изолацията, когато срещите на живо с читатели бяха невъзможни, а издаването на книги почти невъзможно заради ограниченията.

В сайта беше застъпена и литературната критика в лицето на утвърдения творец Елена Диварова, както и на съвсем млади литератори-критици като Неда Ненова. Специално внимание се отделя и на литературните дебюти.

С изцяло обновения си дизайн многоезичният литературен сайт започна петата си година, давайки платформа за изява на наши пловдивски и световни творци.

Изпращайте творбите си, придружени със снимка и кратка биография на електронната поща на сайта. След редакторски прочит, одобрените се публикуват на различни езици.

Проектът за многоезичния литературен сайт Plovdivlit се осъществява с подкрепата на община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2021 година. 

2,750 total views, no views today