Начало Актуално Безплатно тестване за Хепатит C се провежда на международния ден за борба с болестта

Безплатно тестване за Хепатит C се провежда на международния ден за борба с болестта

Human liver, artwork

Програмата е пилотна, а организаторите правят всичко възможно да я направят постоянна

На 28 юли – международния ден за борба с Хепатит C фондация „Айвър“ провежда първото национално безплатно и анонимно тестване за хепатит C в над 170 центъра (всичките Рамус лаборатории и манипулационни) в цялата страна. Инициативата ще продължи неопределен период от време, а от безплатния тест ще могат да се възползват и пловдивчани.

Фондация „Айвър“ е фокусирана върху информирането и овластяването на хомосексуални мъже от всякакви възрасти относно тяхното здраве.

Желаещите да се изследват трябва само да заявят в дадената лаборатория, че искат да бъдат тествани безплатно и анонимно за хепатит C по програма АЙВЪР и да изискат картонче, с което да проверят резултатите си.

От фондацията споделят, че има интерес към безплатната инициатива и, че правят всичко възможно тя да продължи възможно по-дълго. Организаторите уверяват, че към момента има налични достатъчно тестове за желаещите да бъдат тествани.

Според новите препоръки на центровете за контрол и профилактика на заболяванията (CDC), всички хора над 18-годишна възраст трябва да бъдат тествани за Хепатит C. Повече за това изискване можете да прочетете на страницата на CDC: https://www.cdc.gov/hepatitis/hcv/index.htm#~:text=CDC%20now%20recommends%20one%20time,%20adults%20%E2%80%93%%2020United%20States%2C%202020

Фондация „Айвър“ напомня, че от 2016-та година в България вече има окончателен лек за хепатит С и той е безплатен за всички здравноосигурени хора.

Допълнителна информация за най-рисковите групи, които да проверят здравния си статус:

В рисковата група попадат: родените м/у 1945 – 1965,  хора преминали през каквато и да е кръвна манипулация/операция , гей/би мъже, лицата с повишени чернодробни ензими – хората живеещи с ХИВ инфекция , претърпелите кръвопреливане или трансплантация преди 1992 година, пациенти на хемодиализа, хора с чести зъболекарски или други медицински манипулации, употреба на инжекционно/интраназално наркотични вещества, дори и да е било само веднъжм, татуировките, козметичните процедури като маникюр, педикюр, поставяне на обеци, филъри също крият риск, макар и минимален , медицинският персонал, работещ с кръв и кръвни продукти, бивши и настоящи затворници.

За да разберете дали попадате в някоя от рисковите групи можете да попълните кратката и абсолютно анонимна анкета на сайта на фондация „Айвър“: https://ivor.bg/test/

4,005 total views, no views today