Начало Актуално Пловдивското социално предприятие със силно представяне на национален форум

Пловдивското социално предприятие със силно представяне на национален форум

Община Пловдив бе представена от Директора на Дирекция „Социални дейности“ Веселина Ботева на Национална конференция „Заетост за всички”. В представянето взеха участие и екипът  от експерти от социалните услуги в общината и екипът и директорът на ОП „Социално предприятие за хора с увреждания – Пловдив” Ванина Костадинова. Конференцията е организирана от Национален алианс за социална отговорност и Министерство на труда и социалната политика.

Събитието предизвика голям интерес, защото дискутираните теми са изключително важни и актуални в дневния ред на доставчиците на услуги. Сред най-обсъжданите бяха темите за заетостта на хора с увреждания, Закон за социалните услуги и неговото приложение на практика и други.

В откриващия панел приветствие и изложение по темата изнесе г-жа Адриана Стоименова, зам.-министър на труда и социалната политика. В своето изказване тя подчерта значимостта на връзката между образование и квалификация и професионалната реализация на хората с увреждания. Председателят на НАСО Георги Георгиев представи предложения за възможни и необходими решения за осигуряване на повече работни места за хората с увреждания в България.

Ефективността на държавната подкрепа и развитието на приобщаваща заетост бе основна тема на форума, както и приносът на специализираните предприятия, социалните предприятия и социалните услуги  за развитието на заетостта за хората с увреждания.

Участие във форума взеха 10 социални предприятия, част от които представят своята продукция на изложение.

ОП „Социално предприятие” за хора с увреждания – Пловдив” представи изключително многообразие от продукти, сувенири, стъклени коледни украшения, плажни шапки и чанти. Предприятието има амбицията да разширява своята дейност и приема поръчки за изработване на различни предмети.

В третия ден на срещата се очаква активна дискусия и обсъждане на Закона за социалните услуги, практики при неговото прилагане, трудности и предизвикателства.

5,101 total views, no views today