Начало Актуално Блестящи музиканти, щастлива публика и много настроение белязаха концертите и изкачването по „пътя към върха“ на Бунарджика

Блестящи музиканти, щастлива публика и много настроение белязаха концертите и изкачването по „пътя към върха“ на Бунарджика

3 9

11 15

26.06.2023

 

С поздрав и благодарности от заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов и кмета на район Централен Георги Стаменов към публиката и участниците, започна концертът „Световното кино в музика“ – един невероятен спектакъл, осъществен от Хилда Казасян, Петър Салчев, Теодосий Спасов и прекрасната Плевенска филхармония под диригентството на Борислав Йоцов.  Това бе  кулминацията в програмата на тазгодишното, трето по ред, издание на „Пътят към върха“. Пловдивчани и гости на града имаха удоволствието да присъстват на 7 концерта на 6 сцени с участието на над 50 артисти, вървейки заедно по пътя към върха на едно от любимите пловдивски тепета – Бунарджика.

„Светът на киното в музика“ пренесе многобройната публика от всички възрасти, която изкачи върха на едно от най-красивите пловдивски тепета,  в най-добрите образци на филмовата музика и едни от най-незабравимите киноленти, сред които „Имало едно време в Америка“, „Кръстникът“, „Убий Бил“, „Кабаре“, „Флашданс“, „Хубава жена“, филмите на Чарли Чаплин, „Ум Белия Делфин“, „Междузвездни войни“, „Мисията невъзможна“, филмите за Джеймс Бонд, „Шатовалон“, „Коса“, „Мамма миа“ и много други.  Прекрасните и талантливи изпълнители и музиканти пресътвориха по незабравим начин великолепната музика, създадена от велики композитори.  На сцената освен Плевенска филхармония под диригентството на Борислав Йоцов и солистите Хилда Казасян, Теодосий Спасов Петър Салчев, бяха и едни от най-добрите джазови музиканти в България – Живко Петров, Христо Йоцов, Димитър Карамфилов, Михаил Йосифов.

Мултимедията, която допълни атмосферата бе специално дело на Васил Къркеланов, а новите аранжименти са направени от Христо Йоцов отново специално за случая.

„Пътят към върха“ започна на сцената пред Акведукта с концерта „Деца в оркестъра“, в който деца от ЦНСТ „Детска къща“ Пловдив свириха съвместно с възпитаници на музикална къща „Дивизи“ и професионалните музиканти от Оркестъра на Държавна опера Пловдив, под диригентската палка на  Константин Добройков.

На алеята пред  Летния театър, където бе втората сцена,  Галерия „Етерна“ организира занимателна детска работилница с педагози по изобразително изкуство. Там се състоя и концерта „Джаз за деца“ с участието на Венцислав Благоев – тромпет и водещ, Станислав Арабаджиев – пиано, Димитър Благоев – китара, Михаил Иванов – контрабас, Невена Григорова – барабани, вокал и деца, които свириха на перкусии и пяха.

На третата сцена до фитнес площадката,  публиката се наслади на концерта „Картини от Пиацола“  и се потопи в страстния свят на тангото с музиката на Астор Пиацола. В проекта на акордеониста Калоян Куманов участваха  Виктория Каридова – цигулка, Ралица Ботева – пиано и Едит Унджиян – вокал.

Четвъртата локация бе посветена на джаза, а на сцената се изявиха DIXIELAND OL’ STARS JAZZTET. От 35 години музикантите Невилиян Гемижев – кларинет, Павлин Павлов – тромбон, Александър Куманов – банджо, Проф. Владимир Радулов – пиано, Димитър Узунов – туба, Стефан Кожухаров – барабани, Венцислав Благоев – корнет и лидер, са в основата на много успешни формации за стар джаз. Прекрасните инструменталисти, които също така обичат и да пеят с публиката, не изневериха на стила си и поканиха хора от публиката, които се включиха в изпълнението им.

На петата сцена, почти на завоя под върха, концерт изнесе атрактивната и изключително талантлива Магдалена Петрович от „България търси талант“. Магдалена е българска виолончелистка родена в Сърбия. Завършила е  НМУ „Любомир Пипков“ – София, след което продължава в една от водещите музикални консерватории в Лондон – “Guildhall school of Music and Drama“. Учи една година в Кралската консерватория в Хага – Холандия с Лариса Хроневелд. През 2018 завършва НМА „Панчо Владигеров” в класа на професор Анатоли Кръстев.

На Сцена 6  - „На върха“, програмата започна с Мартин Денев DJ set. Мартин е добре познат като пианист, кийбордист, композитор и Ди Джей. Възпитаник е на  музикалното училище в Пловдив с пиано, след това завършва консерватория в Ротердам, Нидерландия, със специалност джаз. Следва една година джаз пиано в Бъркли, Бостън, а след това латино пиано в Сантяго де Куба. Мартин е участвал на стотици фестивали и форуми на пет континента и е делял сцена с някои от най -изявените музиканти и певци на нашето време. До 2020г. Мартин Денев живее на о-в Бали, Индонезия, където е музикален директор, продуцент и участва в десетки проекти с музиканти от цял свят.

Организатор на „Пътят към върха“ е Община Пловдив, Отдел „Култура, археология и културно наследство“, район „Централен“ и Сдружение за култура и образование „Милчо Левиев“. Проектът е част от Културния календар на града за 2023 година. Всички събития традиционно са с вход свободен.

1,807 total views, no views today