Начало Актуално Венета Маринова, Надя Генова и Албена Михайлова – Бенджи представят първото събитие от новия си проект „ЖЕНИале 2023“

Венета Маринова, Надя Генова и Албена Михайлова – Бенджи представят първото събитие от новия си проект „ЖЕНИале 2023“

общ плакат

01.09.2023 

Добре познатите и обичани художнички организират три отделни артистични акции, обединени от темата на първото издание на проекта „АПОТЕМА

 

Първото издание на проект „ЖЕНИале“ ще се проведе от 15 септември  до 11 ноември в галерия „Ромфея“. Добре познатите и обичани Венета Маринова, Надя Генова и Албена Михайлова – Бенджи ще представят три отделни артистични акции.  Авторките, които са част от култовата група „Жените на Ръб-а“ (създадена от Албена Михайлова, Венета Маринова, Моника Роменска, Надя Генова), ще работят в творчески тандем с Деляна Георгиева, Севдалина Кочевска и Елица Рива.

„ЖЕНИале“ е проект на СД „Ромфея-Ватев и с-ие“ и се финансира от община Пловдив като част от Културния календар на града за 2023 година. Темата на първото издание  е „АПОТЕМА“.Чрез това понятие от геометрията, с което се бележи разстояние, художничките изследват идеята за дистанцията и отстоянието на обекти, състояния и действия от техния източник и как това ги определя или променя, погледнато през призмата на визуалното изкуство и музиката. Чрез използването на различни медии, нещо изключително характерно в работата на авторките през годините - видео, обект, пърформанс, звук и светлина, се формира нова действителност, която чертае пред зрителя различни времеви и пространствени граници.

Първото събитие по проекта носи заглавието „Обърнати мостове“. Представлява изложба-арт инсталация на Венета Маринова и Деляна Георгиева. Откриването е на 15 септември от 18.00 часа в галерия „Ромфея“, като в рамките на изложбата ще се проведе и уъркшоп. Закриването е на 30 септември.

„Изложбата- арт инсталация визира мостовете като разстоянието, което трябва да се премине, като обект, който свързва или разделя. Мостовете са връзка с това, към което вървим. Водещи напред или обърнати назад. Могат да бъдат веществени или илюзорни. Мостове, прехвърлени през разстоянията или през времето. Визуализирайки  история в пространството, арт инсталацията изгражда мост, който прокарва паралел между минало, настояще и бъдеще и дава възможност за личностни интерпретации и асоциации. Опоетизираните обекти рефлектират един върху друг и добавят допълнително звучене на връзката между тях. Методът на съпоставяне изгражда динамиката на техните отношения. Символиката на цветовете и тяхната полярност – Черно (край, песимизъм) и  Розово ( романтика на оптимизма) се мултиплицират в материалните обекти и отвеждат към легендата за приказната птица Феникс и преминаването през РАЗРУШЕНИЕ – погребалната клада, която сам изгражда и запалва.Огънят поглъща птицата и тя изгаря в него. ТВОРЕНИЕ – нов Феникс се ражда от кладата. След смъртта си той отново се издига славно от пепелта,  за да продължи пътя си към безсмъртието и възкресението. НОВО НАЧАЛО – възражда се, за да затвори кръга на изгаряне – прераждане. Така остава завинаги безсмъртен“, разказват детайли от концепцията си авторките Венета Маринова и Деляна Георгиева.

С код „Черен“ и код „Розов“, двете художнички предлагат свой прочит на пространството, прокарвайки мост между двата полюса. Общият дух в арт инсталацията  се допълва  от  синтеза на опоетизиране и визуализация, като в кратко стихотворение в стил „Тан-ренга“ – вид кратко стихотворение, написано от двама автори.

Краят е само едно ново начало.

Началото е само един нов край.

Pink is not dead / Розовото не е мъртво.

2,636 total views, no views today