Начало Актуално Започва кампанията „Книги за смет“

Започва кампанията „Книги за смет“

Книги за смет

На 10 септември за единадесета поредна година ще се проведе най-голямата национална екоинициатива, която поощрява едновременно рециклирането и четенето – „Книги за смет“.

Желаещите да се включат в инициативата ще могат да го направят пред магазина на Kaufland на адрес „Пещерско шосе“ 36, както и пред Военния клуб в града. Кампанията ще стартира в 10:00 ч. и ще приключи в 13:00 ч

По време на кампанията срещу предаден килограм годни за рециклиране пластмасови отпадъци всеки може да получи безплатна книга по избор.

Всички събрани пластмасови отпадъци ще се рециклират от „ЕКОПАК България“, които са партньори на инициативата от самото й създаване.

Организаторите припомнят, че сред отпадъците, които няма да бъдат приемани, са блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди.

Подобни инициативи създават трайни навици за гражданите, свързани с разделно събиране на отпадъците, повторната им употреба, намаляване образуването на отпадъци и пестене на ресурси. През годините участниците в Пловдив са много активни и тази кампания се превръща в една от най-популярните. През 2022 г. Пловдив се нарежда на челно място в България с рекордно събрано количество пластмаса – над 5 000 кг.

2,792 total views, no views today