Начало Актуално Връчват отличието „Почетен гражданин на град Пловдив” на Огнян Видев и Стоян Сърданов на Празника на града – 6-ти септември

Връчват отличието „Почетен гражданин на град Пловдив” на Огнян Видев и Стоян Сърданов на Празника на града – 6-ти септември

Огнян Видев

01.09.2023

На 6-ти септември – Ден на Съединението на Република България и Празник на град Пловдив, кметът на града Здравко Димитров и председателят на Общински съвет – Пловдив инж. Александър Държиков ще връчат отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“ на двама изтъкнати пловдивски творци за техните изключителни заслуги и трайна следа в културния живот на града.

Това са джаз музикантът Огнян Видев и актьорът от Драматичен театър Пловдив – Стоян Сърданов.

Церемонията ще се състои в зала  „Съединение“ на Регионалния исторически музей – Пловдив с начален час 12.00 часа.

Общински съвет – Пловдив удостои Огнян Видев с най-високото почетно отличие на град Пловдив със свое решение през февруари т.г.,  гласувано с единодушие. В мотивите е записано: „За изключителен принос в областта на музиката и културата, заслуги за популяризирането и утвърждаването на националния и международния престиж на град Пловдив.“ Огнян Видев се вдъхновява за изкуството от артистичната атмосфера на Пловдив, която го формира, и неизменно твори с родния град в сърцето. Той е на музикалната сцена от 1964 г., а в творческата му биография е изключително богата и впечатляваща. Приносът на Огнян Видев към развитието на националната култура е огромен, а в основата е връзката му с Пловдив и неговите творчески личности.

Общинският съвет гласува актьорът Стоян Сърданов да стане почетен гражданин на Пловдив на свое заседание на 2 август. Мотивът е изключителния му принос в областта на театралното изкуство и културата, както и заслугите му за популяризирането и утвърждаването на националния престиж на Пловдив.  Стоян Сърданов  е едно от най-популярните лица на Драматичен театър Пловдив, в който от 1977 година играе в стотици роли в спектакли, представления и постановки.  За работата си е отличен с награда „Аскеер“ и награда „Пловдив“, носител е на почетен знак на община Пловдив.

Двамата забележителни пловдивски творци ще получат почетния знак с герба на града и с лента, символизираща знамето на град Пловдив и удостоверение по образец, поставено в рамка.  Удостоените със званието „Почетен гражданин на град Пловдив” се вписват в Почетната книга на Община Пловдив.

 

2,771 total views, no views today