Начало Актуално Възстановяват маркировката на стотици пешеходни пътеки

Възстановяват маркировката на стотици пешеходни пътеки

nova_markirovka_3 nova_markirovka_2

До края на седмицата се предвижда да бъде възстановена маркировката на десетки пешеходни пътеки в район „Северен“, старата боя по които вече почти е изтрита. Преди това бяха освежени „зебри“ по ул. „Съединение“ и други пътни отсечки в „Тракия“.

Работата се извършва от екип на ОП „Организация и контрол на транспорта“ в състав от четирима работници. Специализираното звено към отдел „Безопасност на движението“ в предприятието бе сформирано миналото лято след решение на Общинския съвет.

„Идеята е максимално бързо да възстановяваме маркировката на пешеходните пътеки около детски градини, училища, поликлиники, болници, общински и държавни институции, търговски центрове и други посещавани от много хора места. Работим по списъци, изготвени от районните комисии за безопасност на движението“, коментира директорът инж. Пламен Вълков.

Той напомни, че полагането на новата маркировка започна още в началото на февруари и оттогава екипът работи всеки ден с подходящи метеорологични условия. Само около детските и учебни заведения има около 335 „зебри“.

Според действащата нормативна уредба е достатъчно пешеходните пътеки да бъдат сигнализирани и единствено със знаци: А18 – предупредителен, и Д17 – „Пешеходна пътека“. Съгласно Закона за движение по пътищата пешеходни пътеки са и всички продължения на тротоарите върху пътното платно, независимо дали са обозначени.

Веднага след като времето се стабилизира предстои обновяване на надлъжната и напречна пътна маркировка по ул. „Васил Левски“ и бул. „Пещерско шосе“. За да не се затруднява автомобилният трафик, ще се работи през нощта.

1,972 total views, no views today