Начало Пловдив днес В Деня на биологичното разнообразие Община Пловдив организира открит урок

В Деня на биологичното разнообразие Община Пловдив организира открит урок

den_biooraznoobrazie_22052019_2

На днешната дата – 22 май, преди 26 години влиза в сила на Конвенцията за биологично разнообразие. И до днес денят се отбелязва като Международния ден на биологичното разнообразие (IDB). Темата тази година е Нашето биоразнообразие, нашата храна, нашето здраве”.

Община Пловдив съвместно с ОП ​“​Градини и паркове​“​ и район ​“​Централен​“​ проведе образователна инициатива с шестокласници от СУ „Свети Патриарх Евтимий“, гр. Пловдив. Експерти от дирекция ​“​Екология​ и управление на отпадъците“​ и стопаните на общинския разсадник запознаха подрастващите с ролята на биологичното разнообразие за благоденствието на човека. Под формата на​ викторина от въпроси децата научиха​ за особеностите на биоразнообразие, чийто дом е нашия град.

Учениците от 6 „Д“ клас бяха запознати с процеса на  събиране на  семена, отглеждането на фиданки в разсадника, създаването на нови зелени площи и необходимостта от тях за доброто качество на живот, осигуряване на местообитание за множество видове и регулиране на  местния климат.

Денят на учениците премина с много усмивки, затвърдени знания  и приятни впечатления.

Пътуването на участниците до разсадника беше безвъзмездно осигурено от фирма „Хеброс бус“ АД, която приветства инициативите за екологично образование на младото поколение.

 В публикуваното обръщение нагенерален секретар на Конвенцията за биологично разнообразие, г-жа Кристиана Палмър, с което обявява темата, тя казва:…..Тазгодишните чествания на Международния ден на биологичното разнообразие, на 22 май 2019 г., се съсредоточават относно биологичното разнообразие, като основа за нашата храна и здраве и ключов катализатор за трансформиране на хранителните системи и подобряване на човешкото здраве. Темата цели да привлече знанието и да разпространи осведомеността за зависимостта на нашите хранителни системи, храненето и здравето върху биологичното разнообразие и здравословните екосистеми. Темата също така отбелязва разнообразието, осигурено от нашите природни системи за човешко съществуване и благополучие на Земята, като същевременно допринася за други цели за устойчиво развитие, включително смекчаване на последиците от изменението на климата и адаптация, възстановяване на екосистемите, по-чиста вода и нулев глад, наред с други.

През последните 100 години повече от 90% от сортовете култури са изчезнали от полетата на фермерите. Половината от породите на много домашни животни са загубени и всички 17 основни риболовнизони в света понастоящем са на или над техните устойчиви граници. Различни местни системи за производство на храни са под заплаха, включително свързаните с тях местни, традиционни и местни знания. С този спад агробиоразнообразието изчезва, както и съществените познания за традиционната медицина и местните храни. Загубата на разнообразието е пряко свързана с болести или рискови фактори за здравето, като диабет, затлъстяване и недохранване и има пряко въздействие върху наличието на традиционни лекарства.

 den_biooraznoobrazie_22052019_1

3,064 total views, no views today