Начало Актуално В Пловдив бе отбелязан Денят на парашутиста

В Пловдив бе отбелязан Денят на парашутиста

_DSC4089

Днес в Пловдив бе отбелязан Денят на парашутиста. На събитието, което се проведе във военното поделение на Специалните операции, присъстваха заместник-кметът Тодор Чонов, заместник-областният управител Петър Петров, заместник-председателят на Общинския съвет Стефан Дедев и генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции.

Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай отслужи благодарствен молебен.

Денят на парашутиста е официален празник в България и се отбелязва на днешния 18 октомври.

На тази дата през 1944 година Парашутната дружина от състава на Първа Българска армия участва за първи път в реални бойни действия и получава бойно кръщение в битката при Стражин, откривайки пътя за настъпление на Българската армия.

За проявения героизъм и саможертва целият личен състав на Парашутната дружина е повишен в звание, а телата на всички загинали парашутисти са пренесени и погребани в „Алеята на парашутиста“ в България.

По време на днешното събитие бяха поднесени венци и цветя в знак на уважение и почитане подвига на загиналите български военни.

По-късно през дена Вертолети и самолети от Военновъздушните сили на България ще прелитат на малка височина над площад „Централен“, а пловдивчани и гости на града ще могат да наблюдават атрактивни авиационни демонстрации на самолети и вертолети от състава на българските Военновъздушни сили, както и специални техники и бойни умения на военнослужещите от Специалните сили.

15.30 ч. – тържествен строй на СКСО по случай деня на Военния парашутист и полагане на военна клетва на площад „Централен”;

16.40 ч. – демонстрация на способности и статичен показ на въоръжение, техника и екипировка на площад „Централен” в рамките на кампания „Бъди войник”;

17.00 ч – динамичен показ на ВВС и на СКСО;

18:00 ч. – концерт на Представителния духов оркестър на ВВС.

Поводът е провеждането на част от националната кампания за популяризиране на военната професия под надслов „Бъди войник“ на Министерството на отбраната. Активно участие ще вземат формирования от Военновъздушните сили, Съвместното командване на специалните сили, Сухопътни войски, Военноморски сили и Военна полиция.

Кампанията цели професионално ориентиране на българските младежи и девойки относно възможностите за кариерно развитие в Българската армия.

6,245 total views, no views today