Начало Актуално Мила Георгиева, Георги Черкин и Максим Ешкенази гостуват в Пловдив с атрактивен мултимедиен концерт „Кино и класика“

Мила Георгиева, Георги Черкин и Максим Ешкенази гостуват в Пловдив с атрактивен мултимедиен концерт „Кино и класика“

Movie&Classics Poster 68x98 ForPrint3-3Именити български музиканти ще гостуват след три дни на „Европейски музикален фестивал“ в Пловдив, който е част от Календара на културните събития на града. Цигуларката Мила Георгиева и пианистът Георги Черкин ще си партнират с Оркестъра на Класик ФМ радио в атрактивния мултимедиен концерт „Кино и класика“ на 22 октомври от 19.00 ч. в Дома на културата „Борис Христов“. На диригентския пулт ще застане харизматичният маестро Максим Ешкенази, а визуалното оформление на програмата е дело на популярния актьор и режисьор Иван Юруков.

Програмата „Кино и класика“ залага на експлозивна комбинация от виртуозни класически пиеси и любими филмови хитове.  Публиката ще се наслади на творби от Сен-Санс, Чайковски и Моцарт и на вълнуващите мелодии на Джон Уилямс, създадени за големия екран. Пианистът Георги Черкин, който работи активно и като оркестратор, подготвя нови версии за цигулка и оркестър на теми от „Междузвездни войни“, а в програмата са още филмите „Хари Потър“, „Карибски пирати“, „Усещане за жена“, които също са се превърнали в класика.

Премиерно за Пловдив ще бъде изпълнена втора част от Violintango Concerto от испанския композитор Мелани Местре. Творбата е създадена през 2010 година и съчетава в уникална сплав бароковата полифония на Бах и страстното танго на Пиацола.

Проектът „Кино и класика“ се реализира за трети пореден път. През 2014 и 2016 година Оркестърът на Класик ФМ радио представи с огромен успех първите две продукции под същото заглавие в София. Цигуларката Мила Георгиева за първи път се включва в проекта „Кино и класика“ и е очарована от мелодиите на Джон Уилямс. Популярните теми от „Междузвездни войни“ са любими и на трите й деца, които живеят в Лондон, но винаги присъстват на концертите на майка си в България. Мила Георгиева е дългогодишен концертмайстор на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт. Активната й кариера на солист е свързана с престижни европейски оркестри като „Гевандхаус“ – Лайпциг, Бамбергския симфоничен оркестър,  Цюрихския камерен оркестър и др. През последните години тя има множество успешни изяви в Европа и България. Носител е на престижната награда „Кристална лира“.

Максим Ешкенази и Георги Черкин са част от „Кино и класика“ от самото създаване през 2014 ч. Георги всеки път изненадва публиката с нови оригинални аранжименти на филмовите хитове. Той е възпитаник на НМУ „Л. Пипков“ и НМА в София, както и на Академия „Санта Чечилия“ в Рим. Кариерата му е свързана с концерти в залите Auditorio в Рим, Musikhalle в Хамбург, Convention Center в Окинава, Kaufmann Concert Hall в Ню Йорк, Palais des Beaux Arts в Брюксел и др. Изнасял е клавирни рецитали в Рим, Париж, Берлин, Прага, Варшава, Москва, Братислава и др. С Филхармоничен камерен оркестър – Берлин той изнася концерти в Унгария, Полша, Русия и Германия на престижните сцени на Берлинската филхармония и „Гевандхаус“, Лайпциг.

Максим Ешкенази в последните години дирижира много концерти с филмова музика и притежава огромна колекция от филмови партитури. Той развива своята музикална кариера в САЩ и България, като изнася много концерти и работи активно с млади музиканти.  Ешкенази работи в училището за сценични изкуства „Колбърн“, където понастоящем е музикален директор, диригент на камерния оркестър и симфоничния оркестър на училището, както и асистент диригент на Консерваторията „Колбърн“. В допълнение към дирижирането, Максим Ешкенази е съветник и консултант на детските програми „Фортисимо в клас“  и „Фортисимо Фамилия“, които той основава в България. От 2010 г. той е движеща фигура в организирането на ежегодния фестивал за популярна класическа музика „Фортисимо Фест“.

Билети за концертите могат да се купят в мрежата на Eventim, както и на касата на ДК „Борис Христов“ в Пловдив. (Събитието бе планирано за 11 април, но противоепидемичните мерки наложиха отлагането му за тази есен. Всички билети от 11 април важат за 22 октомври без заверка!) 

„Европейски музикален фестивал“ се провежда с различна периодичност в Пловдив от 2004 година. В него са гостували известни български и чуждестранни артисти като Веско Пантелеев – Ешкенази, Васко Василев, Йълдъз Ибрахимова, Рекс Ричардсън (САЩ), Марко Теца (Италия), Елинор Валкенбург (САЩ), Фридеман Вутке (Германия), Orquesta Tipica Imperial (Аржентина), Младежки оркестър Pacific Symphony (САЩ), ансамбъл Tutti Soli и др.

 „Кантус Фирмус” АД е водеща българска музикална агенция, продуцент на концерти и събития с класическа музика и crossover проекти. Тя съществува от 1994 година, първоначално като част от Класик ФМ радио, а през 2007 година се отделя като самостоятелна компания. „Кантус Фирмус“ прави известни у нас за широката публика редица български инструменталисти, като Васко Василев, Веско Пантелеев – Ешкенази, Мила Георгиева, Светлин Русев и други. Агенцията реализира концерти на световни звезди на класическата музика, сред които Джошуа Бел, Найджъл Кенеди, Гил Шахам, Ванеса Мей, Ричард Клайдерман, Пинкас Цукерман и много други.

За повече информация:  „Кантус Фирмус“; Ирена Данкова, Радостина Узунова;

++ 359 2 442 08 00, 0 885 25 20 69

3,028 total views, no views today