Начало Пловдив днес Германски инвеститори от Бавария се запознаха с икономическия потенциал на Пловдив

Германски инвеститори от Бавария се запознаха с икономическия потенциал на Пловдив

123В рамките на официалното посещение в Република България на г-н Мартин Гросман и г-жа Урзула Хайнцел, съответно Началник и Заместник-началник на отдел Европа в Баварското държавно министерство на икономиката и медиите, енергетиката и технологиите и придружаващата ги икономическа делегация, в сградата на Община Пловдив се проведе среща между местната власт и представителите на компании от провинция Бавария, част от делегацията.
Срещата бе открита от г-н Стефан Стоянов, заместник-кмет “Култура, образование, туризъм, иновации, развитие и европейски политики”, който поздрави гостите с добре дошли и лично отправи своите благодарности към г-н Мартин Гросман и г-жа Урзула Хайнцел за успешно осъщественото посещение. Г-н Стоянов представи града и региона и изрази надежда, че повечето от присъстващите ще намерят интересни възможности за бизнес в един от най-бързо развиващите се градове в Източна Европа и втория по големина в България, с население над 500 000 души – Пловдив.
От германска страна г-н Мартин Гросман, Началник отдел Европа, изрази впечатлението си от това, че делегацията се посреща на толкова високо ниво, което показва ценността на взаимоотношенията между двете страни.
По време на посещението се проведе дискусия, на която гостите се поинтересуваха какъв е пазарът на имоти, има ли специалисти на местно ниво, чиито документи да се признават в Германия, какви са регулациите по отношение на логистиката, управлението на води и отпадъци, как се мотивират младежите и привличат ли се чуждестранни студенти. На всички тези въпроси подробно отговори г-н Стефан Стоянов, който е ангажиран с ръководството на отдел „Бизнес развитие” в Община Пловдив.
Представители на Съюза на германските производители на машини и съоръжения поискаха да им бъде представена информация защо малките и средни германски предприятия да изберат именно региона на Пловдив. Сред причините, освен, че корпоративният и личният подоходен данък в България са с най-ниските данъчни ставки в ЕС, се нареди и фактът, че в България инвестирането е все още в пъти по-евтино от това в Западна Европа. Освен това бъдещият инвеститор получава пълна подкрепа от местната власт и персонален човек, който му помага с институциите и спецификите на страната. Освен административната подкрепа и възможностите за добри партньорства, ускорените срокове за издаване на строителни разрешения е друго предимство на Община Пловдив.
След посещението си в Община Пловдив, представителите на Баварската икономическа делегация се срещнаха с над 45 български компании от секторите „Автомобилна индустрия“, „Машиностроене и уредостроене“, „Информационни и комуникационни технологии“, където обсъдиха възможностите за конкретно сътрудничество и начини за разширяване на дейността на баварските компании в България.
Пловдивският регион е най-големият индустриален център в България, чийто производство се равнява на 52% от местното БВП. Инвестициите в този сектор надхвърлят 1 милиард евро за последните 15 години, а в следващите 10 години се очаква този резултат да се удвои. Машинопроизводството и автомобилната индустрия са сред най-активните сектори, които идват тук. Други индустрии, които се развиват с бързи темпове са ИТ и аутсорсинг. София и Пловдив са двата центъра, в които тези сектори се развиват, като в Пловдив заетите са над 4 500 души. Очаква се до 5 години цифрата да надхвърли 10 000. Специалисти не се намират толкова лесно, но нивата на заплащане и конкуренцията не са толкова големи, колкото в Западна Европа.
Благодарение на стратегическото си местоположение и отличната свързаност, регион Пловдив се е утвърдил като водещ транспортен и логистичен център. Освен, че е на час и половина път от Международно летище София, Пловдив има и свое, с много добър потенциал за развитие.
Пловдив е град с икономически потенциал, реномирани учебни заведения, пресечна точка на три европейски коридора, Международен панаир и не на последно място – Европейска столица на културата за 2019 година.

6,525 total views, no views today