Начало Пловдив днес Два „Икар“-а за пловдивския Куклен театър

Два „Икар“-а за пловдивския Куклен театър

С две награди „Икар“ бе отличен Държавен куклен театър – Пловдив за постановката „Вграждане“ на режисьора Веселка Кунчева – в категорията „Куклен спектакъл“ и за музиката към спектакъла на Христо Намлиев.  Националните награди на Съюза на артистите в България бяха раздадени снощи на церемония в София, а днес в заседателната зала на Община Пловдив директорът на театъра Виктор Бойчев и част от екипа показаха пред медиите престижната статуетка.

Пловдивският куклен театър прави уникално постижение – за втора поредна година вади топ представление и взема голямата награда. Това е нещо изключително, с което всички в Пловдив трябва да се гордеем, заяви заместник-кметът Стефан Стоянов. През 2012-та постановката  „По ръба на небето“ отново на същия режисьор донесе на театъра „Икар“ за най-добър куклен спектакъл.

 „Вграждане“ е знак, че наистина сме от най-добрите с този млад и енергичен състав, заяви директорът Виктор Бойчев. Той сподели, че самият спектакъл е бил голямо предизвикателство за екипа в чисто физически план – с много танци и акробатика. Представлението, в основата на което е митът за вградената сянка на любимата на майстор Манол, е изключително нетрадиционно с конструкцията и декорите, които съдържат и 400 килограма речни камъни.

Две номинации за театралните награди „Икар“ получи и постановката „Крал Лир” на Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ – Пловдив – на Дамян Тенев в категория „Поддържаща мъжка роля“ за превъплъщението му в Едмънд и за майсторско техническо осъществяване.

7,788 total views, no views today