Начало Актуално Дебатът за бъдещето на градския транспорт влиза в Общинския съвет

Дебатът за бъдещето на градския транспорт влиза в Общинския съвет

DSC_5323

Дебатът за проблемите в градския транспорт на Пловдив, трябва да бъде изнесен в Общинския съвет и там да се търси решение на финансовите претенции на фирмите превозвачи. Това стана ясно след днешната среща на кмета Здравко Димитров с представители на консорциума, който има договор за обслужване на линиите на градския транспорт. В нея участваха също председателят на Общинския съвет Александър Държиков и съветници от Постоянната комисия „Обществен ред, транспорт и защита при бедствия“, както и заместник-кметовете с ресор транспорт и финанси Тодор Чонов и Илия Кирчев. От страна на превозвачите присъстваха Петко Ангелов, Веселин Дошков и Димитър Чолаков.

„Превозвачите имат претенции към цените, на които осъществяват услугата, общината има своите претенции към качеството и изпълнението, затова смятаме, че разговорът за бъдещето на градския транспорт, трябва да се пренесе в Общински съвет и там да се вземе решение дали да се вдигне цената на транспортната услуга с колко и при какви условия. Там е мястото на този разговор, за да бъдат избегнати всякакви съмнения за задкулисни договорки“. Това заяви кметът Здравко Димитров след срещата. Той подчерта, че без широк обществен консенсус, няма как да бъде решен проблемът.  По думите му някои от претенциите на превозвачите са основателни, особено тези, които касаят периода на извънредното положение заради епидемията от COVID-19. Тогава графикът на автобусите беше с неделно разписание и през делничните дни заради липсата на пътници. Това е довело до сериозен отлив на приходи, за което превозвачите искат компенсации.

„Ние не искаме пари, а единствено да влезе в сила договорът от 2018 г., според който ние трябва да получаваме по 1.95 лв. на км за големи автобуси и по 1.78 лв. за малките“, коментира Петко Ангелов от името на превозвачите. Според тяхните изчисления на всеки изминат километър те губят между 40-50 стотинки.

„Тези плащания могат да станат по договор, само ако има 100% електронно таксуване, каквото на този етап не може да бъде осигурено заради проблеми със системата на испанската фирма „Индра“, обясни зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов. Той обясни, че в средата на юли системата за безкондукторно таксуване беше поетапно пускана по отделните линии, но при нейното опериране на 100%, се е сринала и в момента отново се работи по отстраняване на проблемите. Ако те не могат да бъдат решени, общината е готова да премине към по крайни мерки и да  търси правата си в съда, за да защити докрай интересите на пловдивчани.

2,929 total views, no views today