Начало Актуално Дружеството на пловдивските художници откри Годишната си изложба и отличи пловдивски творци с ярки постижения през 2022

Дружеството на пловдивските художници откри Годишната си изложба и отличи пловдивски творци с ярки постижения през 2022

5 8

07.12.2022 

Всяка година в навечерието на Рождество Христово и светлите Коледни празници, Дружеството на пловдивските художници представя своята най-голяма изложба, с която традиционно изпраща старата година, прави равносметка на постигнатото през настоящата и отбелязва успехите на свои изявени членове, които са демонстрирали ярко присъствие в културния живот на Пловдив през годината. Официалното откриване на Годишната обща изложба в зала „2019“ на ГХГ на ул. „Гладстон“ се състоя навръх Никулден. В експозицията участват 88 автори, които се представят със 143 творби. Приветствие по повод откриването отправиха заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов и председателят на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева. Сред многобройните гости в залата бяха и председателят на Общинския съвет – Пловдив инж.Александър Държиков, много творци, приятели, почитатели, дейци на културата и медии.

На такова голямо и значимо събитие, особено в края на годината, човек често прави равносметка. Пловдив е наричан „Град на художниците“ и това е факт, заради всички вас, които продължавате с успехите и творчеството си да утвърждавате името на нашия град. За всички нас е много важно да го развиваме и през следващите години, да го предаваме на бъдещите поколения. Да следим развитието на творците, да помагаме, да надграждаме. Искам да ви пожелая да сте здрави и творчески силни! Да имате една щастлива е ползотворна нова 2023 година“, каза в приветствието си заместник-кметът Пламен Панов.

По традиция на тази изложба се връчват Годишните награди на Дружеството, които се определят от 5-членно жури. Тази година то бе в състав: Лидия Симеонова – живопис, носител на награда ДПХ за живопис за миналата 2021 г./, Киркор Касапян – график, Веселин Ламбрев – скулптор, Снежана Фурнаджиева – председател  на ДПХ – Пловдив и Десислава Христозова – представител на Община Пловдив. Категориите са живопис, графика, скулптура, N форми, млад автор и Наградата на кмета. Наградите бяха връчени от заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов и председателя на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева. Носителите в отделните категории за 2022 г. са:

Живопис – Ваня Итинова.

Номинирани в раздела бяха още Никола Певичаров, Вълчан Петров, Илиана Манукова, Васил Тенев и Красимир Карастоянов.

Графика – Светлана Желязкова

Номинирани в раздела бяха също Ивайло Григоров и Христо Жеков

Скулптура – Атанас Колев

Номинирани в раздела бяха Нейчо Дойчев, Цвятко Сиромашки и Милена Бочукова

Млад автор – Илиян Иванов

Номинирани в раздела бяха също Станка Александрова, Мирена Васева, Пламен Велчев и Христо Бозуков

Награда на Кмета – Петко Караколев

Номинирани в раздела бяха още Иван Шишков и Ангел Пачаманов

В категория „N форми“ награда не се присъжда. Годишната изложба на Дружество на пловдивските художници се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2022г. Тя ще продължи до 31 декември. Входът е свободен.

5,579 total views, no views today