Начало Актуално „Духовни маршрути в Пловдив 2022“ разказва тази събота историята на удивителни „къщи на ъгъл без прав ъгъл“

„Духовни маршрути в Пловдив 2022“ разказва тази събота историята на удивителни „къщи на ъгъл без прав ъгъл“

Duhovni_marshruti_2022_June

23.06.2022

Издателство „Летера“ кани пловдивчани и гости на града на четвъртото вълнуващо пътешествие из дебрите на нашия град, наситено с много култура, история и поднесено в увлекателен разказ от поредицата „Духовни маршрути в Пловдив 2022“.

Тази година проектът се провежда на два етапа – през юни и през септември-октомври и това е последният маршрут от първата част. „Духовни маршрути в Пловдив 2022“ е финансиран от Община Пловдив и е част от Културния календар на града.

Четвъртият  маршрут носи заглавие „Къщи на ъгъл без прав ъгъл“ и в него можете да се включите на 25 юни 2022 г., събота, в 11:00 ч., сборен пункт е градинката на бул. „Руски“, срещу ул. „Ген. Данаил Николаев“. Водач в това пътешествие ще е Теодор Караколев, историк на изкуството, а гост – Явор Беров, фотограф.

По време на обиколката ще стане дума за интересни факти, истории и любопитни детайли за следните къщи: бул. „Руски“ № 67, № 75; ул. „Авксентий Велешки“ № 15, № 33;ул. „Цар Асен І“ № 3, № 8; ул. „Д-р Г. М. Димитров“ № 13.

Пловдив получава модерна градоустройствена схема в края на XIX век с работата на архитект Йосиф Шнитер – прави улици, правоъгълни квартали заместват кривите сокаци на старото Филибе. Интересна тенденция се забелязва сред много от сградите, строени на кръстовище – ъгълът се скосява и така се получава любопитният феномен, наречен от фотографа Явор Беров „Къщи на ъгъл без прав ъгъл“. Кой, защо и кога ги е строил  ще разберем на разходката по бул. „Руски“ и кварталите в района.

Следващите маршрути през септември и октомври са посветени на темите: изобразително изкуство, литература и история.

2,096 total views, no views today