Начало Актуално Кметът Здравко Димитров проведе среща за новия Околовръстен път на Пловдив

Кметът Здравко Димитров проведе среща за новия Околовръстен път на Пловдив

1

23.06.2022

Работна среща за обсъждане на проекта за разширяване на досегашния или изграждане на ново трасе на Околовръстното шосе на Пловдив проведе днес кметът Здравко Димитров. На нея присъстваха зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов, главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов, представители на фирмата проектант „Пътпроект“ ЕООД, Ася Чипова и Валентин Зарев от Агенция „Пътна инфраструктура“, представители на КЦМ, „Напоителни системи“ и ОП „Организация и контрол на транспорта“.

Проектантите поясниха, че са разгледали възможността в определени участъци трасето да минава през тунел, но тя е била отхвърлена заради високо ниво на подпочвени води. Отпада и вариантът по-голямата част от пътя да бъде естакада, защото това би оскъпило целия проект и би затруднило развръзките към селата Първенец, Марково и Златитрап и кв. „Прослав“. По време на близо едночасовата дискусия присъстващите се обединиха около решението за изграждане на път с габарити 41 метра широчина като в нея влизат основно платно, зелени ивици, отводнителни съоръжения, локални платна и тротоар. Всички кръстовища ще бъдат решени на две нива.

На следващата среща ще присъстват и представители на Община Родопи, през чиято територия минава и част от трасето. Готовият проект ще бъде внесен в Община Пловдив за препоръки и одобрение след провеждане на обществено обсъждане.

„Околовръстният път на Пловдив е наболяла тема. За последните десет години сме повдигали темата неведнъж, но се надявам този път да получим един работещ проект и шосето най-после да бъде изградено. Като кмет на Пловдив ми е обидно, че на места локалните платна на софийското околовръстно са по-широки от трасето на нашето, което освен общините Пловдив, Марица и Родопи е връзка с общините Смолян и Кърджали“, заяви на срещата Здравко Димитров.

1,772 total views, no views today