Начало Пловдив днес Електронното таксуване в градския транспорт стартира през април догодина

Електронното таксуване в градския транспорт стартира през април догодина

sistema_upravlenie_transport_kmet

За 1 април 2016 г. се предвижда стартът на системата за електронно таксуване в масовия градски транспорт, съобщи кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

В момента се подготвя нормативната база, която да регулира начина на работа на новата транспортната система. Заедно с консултантите по проекта „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Пловдив“ и заинтересованите институции активно се работи върху наредбата, която да унифицира превозните документи – билетите, смарт картите, уточняват се отстъпките. Подготвят се анекси към договорите с превозвачите за новите начини на плащане.

Дейностите по компонентите на транспортния проект вървят в график и до 31 декември, когато е крайният срок за физическото му изпълнение, ще бъдат приключени, заяви ръководителят на проекта Борислав Кръстев.

Велоалеите са почти готови, до края на октомври се очаква да приключи свързаната с тях хоризонтална и вертикална маркировка. 600 светофара на половината от включените в проекта 43 кръстовища вече са подменени, монтирани са 10 контролера. Спирките са подготвени за монтажа на електронните табла, който ще стане преди самото въвеждане на системата. Очаква се доставката на сървърите и видеостената за Центъра за управление на трафика, който се намира в новата административна сграда на бул. „Шести септември“.

В момента се извършва окончателното окомплектоване на автобусите с крайни устройства. До края на седмицата изцяло ще бъде оборудвана пилотната линия 22,която ще се управлява от Центъра и по нея ще се настройва системата. Преди цялостното й въвеждане на 1 април 2016 г. ще бъде извършена информационна кампания сред гражданите как да пътуват при новите условия.

„С транспортния проект правим невероятна промяна в обществения живот на Пловдив. Тя е свързана с изцяло нова философия на управление на градския транспорт, пътуване по неговите линии. Съчетано с изцяло новата философия за преминаване през кръстовищата и с велоалеите като възможност за алтернативен транспорт, такава промяна в града не се е случвала“, коментира кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

7,606 total views, no views today