Начало Пловдив днес Емблематичната пловдивска улица „Иван Вазов“ с нова пешеходна зона и осветление

Емблематичната пловдивска улица „Иван Вазов“ с нова пешеходна зона и осветление

ul_ivan_vazov_15012018_site

15.01.2018 г.

Предстои реконструкцията на една от най-емблематичните улици в Пловдив – „Иван Вазов“, след съгласуване на внесения от общината проект в Националния институт за недвижимо културно наследство.

„От страната на библиотека „Иван Вазов“ ще запазим ширината на тротоара, която е 6 метра, а откъм тютюневите складове ще обособим 15-метрова пешеходна зона. Настилката ще бъде като тази в квартал „Капана“. Улицата ще бъде отворена за преминаване на автомобили в двете посоки с две платна, широки по 3,5 метра“, уточни кметът Иван Тотев.

 Паркиране на пътното платно няма да има. Все пак в зоните около училищата – двете сгради на СУ „Свети Патриарх Евтимий“, НУМТИ „Добрин Петков“ и болничното заведение на колелото на гарата, ще има възможност за краткосрочно спиране на автомобилите.

Предвижда се паркингът в края на улица „Иван Вазов“ до площад „Централен“ да бъде премахнат и пешеходната зона на Главната да се влее по естествен път. Бетонните кашпи около дърветата ще се отстранят и ще се обособят места за сядане с дървени пейки. Уличните стълбове и осветлението ще бъдат подменени с нови.

„Целта ни е те да бъдат масивни, най-вероятно чугунени, така че между тях да може да се опънат стоманени въжета за осветителни елементи или коледна украса например“, съобщи още кметът.

Отводнителната система на сградите ще бъде включена към ВиК мрежата.

„Целта ни е увеличаване велоалейната мрежа и на пешеходните пространства с изграждане на нови тротоари и по улиците „Отец Паисий“, където ще се паркира успоредно и зоната от улица „Филип Македонски“ към „Гладстон“ заяви кметът Иван Тотев. В същото време паркирането в центъра на града ще бъде обезпечено с изграждането на многоетажни паркинги на мястото на бившата ТЕЛК и ДКЦ 6.

13,872 total views, no views today