Начало Актуално Забранява се продажбата и употребата на пиротехнически средства

Забранява се продажбата и употребата на пиротехнически средства

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев издаде нарочна заповед с оглед спазване на обществения ред, недопускане на нещастни случаи и нарушаване на  общественото спокойствие около и по време на предстоящите Коледно – Новогодишни празници. С документа се забранява:

1. Продажбата на пиротехнически изделия, забранени по смисъла на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, можещи да доведат до самонараняване или нараняване на други лица и увреждане на здравето.

2. Продажбата на пиротехнически изделия от физически или юридически лица, които не притежават надлежно издадено валидно разрешение за търговия с пиротехнически изделия по реда на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

3 Продажбата на фойерверки от категория 1 на лица под 12 години, от категория 2 – на лица под 16 години, и от категория 3 – на лица под 18 години по смисъла на чл.8, ал.2, т.1, букви „а”, „б” и „в” от Закон за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

4 Употребата на пиротехнически изделия в превозни средства, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на здравни и лечебни заведения, учебни заведения, социални домове, храмове и употребата на пиротехнически изделия, с изключение на фойерверки от категория  1, в закрити помещения. Тази забрана не се отнася за лица, притежаващи необходимата квалификация и правоспособност за безопасност на труда при взривни работи, при употреба на пиротехнически изделия за политически, спортни, религиозни, културни мероприятия и заснемане на филмови продукции, след уведомяване на съответното Районно управление на МВР по мястото на употребата им.

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев разпореди още:

- да се засили контролът над търговските обекти на територията на Община Пловдив за стриктно спазване разпоредбите на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия по отношение на режима за търговия с пиротехнически изделия, предназначени за увеселителни цели;

- да се засили контролът по спазване на изричната забрана за ползване на пиротехнически изделия, предназначени за увеселителни цели, без съответното разрешение издадено от Кмета на Община Пловдив или ресорен Заместник – кмет и в случаите на горепосочената т.4.

Засиленият контрол ще се осъществи в периода от 16 декември 2013 г. до 05 януари 2014 г. Контролът по изпълнение на заповедта е възложен на инж. Александър Държиков Заместник – кмет „Обществен ред и транспорт“ в Община Пловдив и началниците на съответните полицейски управления.

7,754 total views, no views today