Начало Събития Заместник-кметът Георги Титюков – гост на изложба, посветена на приемната грижа

Заместник-кметът Георги Титюков – гост на изложба, посветена на приемната грижа

1 (2)Заместник-кметът по спорт, младежки дейности и социална политика на община Пловдив Георги Титюков бе сред официалните гости на представянето на изложба с фотографии, наречена „Детството в приемна грижа“, която бе открита днес в 11 часа в галерия „Пловдив“ в сградата на Общинския съвет.

В 20 фотографии, разположени на 10 големи двустранни пана, авторът – фотографът Радич Банев показва гледната точка, емоциите и различни моменти от ежедневието на родителите от приемни семейства, и на самите деца. Под всяка снимка има текст, в който се разказва конкретната история от първо лице.

Изложбата „Детството в приемна грижа“ се организира от Националната асоциация за приемна грижа (НАПГ) и Мtel. В България, към 2015 година в приемна грижа живеят около 2300 деца. В приветствието си на откриването, Илияна Захариева – директор „Корпоративни комуникации“ в Мtel разказа за партньорството си с Националната асоциация за приемна грижа. За близо 4 години, телекомът е инвестирал под различна форма над 240 000 лева за инициативи, в подкрепа на благородната кауза. Компанията подпомага провеждането на ежегоден национален лагер за деца от приемна грижа, осигурява кариерното консултиране на младежи,  както и закупуването на ученически пособия за всички ученици. Съвсем скоро, предстои откриването на нов център в София, за който Мtel е осигурил 30 000 лева.

Мирослав Долапчиев, Председател на Националната асоциация за приемна грижа и самият той, приемен родител разказа емоционално за дейността на Асоциацията и личния си опит, като завърши с думите: „Не е страшно да бъдеш приемен родител. Не е лесно, но си струва. Не може да се опише.“

Заместник-кметът Георги Титюков благодари от името на община Пловдив на Мtel  за проявената корпоративна, социална отговорност, на Националната асоциация за приемна грижа – за неуморните усилия в полза на благородното дело, на приемните семейства – за силата, смелостта и добротата. Той разказа за дейностите в социалната сфера на община Пловдив, свързани с изпълнение на Програмата за закрила на детето, Стратегията за развитие на социалните услуги в Община Пловдив и по отношение на приемната грижа. В град Пловдив има 25 приемни семейства, в 20 от тях са настанени деца.  За цялата област, приемните семейства са 97, като 23 семейства чакат. „В лицето на община Пловдив, имате стабилен  и коректен партньор, готов винаги да откликне. Можете да разчитате на нас, защото това е благородно, смислено дело, което заслужава подкрепа и уважение!“, завърши обръщението си Георги Титюков.

След официалната част, гостите сред които г-жа Савина Петкова – Председател на Общински съвет – Пловдив, заедно с  Председателя на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева, своеобразен домакин на събитието и автора Радич Банев разгледаха заедно изложбата. На събитието присъстваха и част от приемните родители, чийто образи и истории са запечатани във фотографиите.

10 9

7,387 total views, no views today