Начало Пловдив днес Заместник-кметът Георги Титюков участва във форум срещу домашното насилие

Заместник-кметът Георги Титюков участва във форум срещу домашното насилие

forum_jeni_nasilie

Георги Титюков заместник-кмет „Спорт, младежки дейности и социална политика” беше официален гост на семинар, част от кампания за превенция срещу домашното насилие и насилие, основано на полов признак. Кампанията цели повишаване на информираността сред обществото и по-специално сред ромската общност. Според организаторите от „Алианс за защита от насилие, основано на пола” осведомяването на рисковите групи е един от начините за справяне с този все повече наболял проблем.

Основаната тема, застъпена по време на срещата, беше изясняване на въпросите – какво е насилие и къде жертвите могат да потърсят своите права.

Участниците обсъдиха темата за спецификата на домашното насилие, неговите форми и последици, както и нагласите на общността към ролята на жената и мъжа, правната рамка и по-доброто и ефективно междуинституционалното взаимодействие.

По време на дискусията стана ясно, че домашното насилие не е само в ромската общност, въпреки че там един от основните проблеми е сключването на ранни бракове.

За последните 3 години общо на 13 000 жени, жертви на домашно насилие, е помогнато в изградените в цялата страна центрове, сочи статистиката.

Община Пловдив има изграден такъв център, където изпадналите в подобно затруднено положение дами, получават съдействие от социален работник и психолог, като им оказват безплатна подкрепа и консултация.

 

8,693 total views, no views today