Начало Актуално Заместник-кметът Пламен Панов откри изложба на известния френски художник Гийом дьо Бодюс в галерия „Савов“

Заместник-кметът Пламен Панов откри изложба на известния френски художник Гийом дьо Бодюс в галерия „Савов“

Потомъкът на старо аристократично френско семейство гостува в града по покана на галериста Божидар Савов в артистичното пространство на Art club & gallery SAVOV

 4 13

21.10.2021

Изложба от живописни творби на известния френски художник Гийом дьо Бодюс бе открита снощи в пловдивската галерия „Савов“(Art club & gallery SAVOV) на ул. „Гладстон“. Авторът, който присъства лично, е роден в старо аристократично френско семейство, с богата история и достойни предци. Ранното му училищно образование преминава по стара френска традиция в домашни условия. Свободата , на която се наслаждава в детството си, му отворя много рано път към креативността и творческия дух . Постъпва в редовно училище едва на 9 години. Завършва висшето си образование като дипломиран архитект в института Нисим де Камодо и Академията Гранд Шомиер, след което работи 35 години като интериорен архитект. Този опит му дава възможност не само да наблюдава, но и да вниква в духа на сградите и заобикалящата ги околна среда. Още тогава търси връзката и взаимодействието между интимните вибрации на духовния и на материалния свят, което е и основата на неговото творчество. През последните години изобразителното изкуство заема цялата му дейност. Творческото му ателие е в Севр, място свързано с изящния порцелан. Тук работят много художници, които имат ателиета в съседство с неговото, и с които той поддържа активни творчески контакти. Паралелно с артистичната си дейност Гийом дьо Бодюс дава уроци по рисуване и живопис в различни художествени училища и свободни ателиета (Atelier de Sèvres, Paris American Academy,Superior School of Industrial Design (E.S.D.I).

През 2020г организира за първи път изложба в България в галерия Nova Art Space в София в рамките на групата от Севр /Groupe de Sèvres/, чийто основател е. С разширяването на Европейския съюз, французите бързо се ориентират към активна дейност и извън пределите на Франция. Дълго време интересът от изяви на френските художници достига единствено до Италия и Гърция. Гийом дьо Бодюс е привлечен от непознатите страни от т.н „Източен блок“ и открива за себе си България, която го впечатлява с богатата си история и култура. Тук той намира приятели и съмишленици. За пръв път посещава Пловдив през 2019 г. при откриването на „Пловдив – Европейска столица на културата“. Градът остава трайно впечатление в съзнанието му и той решава да направи тук своята следваща самостоятелна изложба.

Изложбата е вече факт. На откриването пред публиката  на чаша вино в двора към галерията,  галеристът и домакин на проявата Божидар Савов представи автора, като подчерта, че е щастлив от факта да открие колко красиви и вдъхващи спокойствие са творбите на френския художник. „Хората, които ще си изберат негова картина, ще отнесат в дома си един прекрасен спомен от Франция и от Пловдив едновременно“, каза Савов.

Сред  гостите на откриването бе и  заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, който също поздрави автора. „Приятелю, Гийом, обръщам се така, защото това е второто ви идване в града. Когато човек отиде за първи път на дадено място, той си създава общи впечатления. Когато посети мястото за втори път, при това с идеята да представи изкуството си, това означава, че го чувства близко, чувства го като свой втори дом.“, каза заместник-кметът. Той  отбеляза също, че Пловдив е наричан „Град на художниците“, не само защото е дал и продължава да дава имена, вписали се завинаги със златни букви в изобразителното изкуство, но и защото умее да привлича творци като Гийом дьо Бодюс, от европейска класа, които да показват мирогледа си, претворен чрез живописта. Пламен Панов разказа и за новата инициатива на община Пловдив за собствена резидентна програма, чието пилотно издание се състоя тази година. „През следващата година, когато ще е второто издание, ще поканим отново артисти, които да творят в Пловдив и да оставят след себе си наследство на града. Ще се радвам, ако и вие, приятелю Гийом сте част от нея и покажете Пловдив през своята перспектива“, каза още заместник-кметът, който благодари на галериста Божидар Савов за това, че успява да привлича в града високо културно съдържание, за радост на почитателите на изобразителното изкуство. Пламен Панов пожела успех на изложбата, като изрази надежда, че при спазване на противоепидемичните мерки,  пловдивчани ще успеят да се докоснат до прекрасната изложба.

2,180 total views, no views today