Начало Пловдив днес Започва реализацията на проекта „Растем заедно“ в район „Източен“

Започва реализацията на проекта „Растем заедно“ в район „Източен“

presk_iztochen_1

Двама медиатори, 12 учители за допълнително обучение по български език, театрален  и музикален педагог, както и педагог по изобразително изкуство ще бъдат наети във връзка с реализацията на спечеления от район „Източен“ – Община Пловдив, проект BG05M2OP001-3.001-0015- „Растем заедно“ по процедура  „Подкрепа за предучилищното възпитание и подготовка на деца в неравностойно положение“ на Оперативната програма „Наука и образование  за интелигентен растеж”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

 Проектът обхваща шест детски градини на територията на района – ДГ „Лилия”, ДГ „Родина”,  ДГ „Щастливо детство”, ДГ „Ружа”, ДГ „Биляна”  и ДГ „Наталия”. Това стана на пресконференция, на която бяха обявени целите, ресурсите и етапите на спечеления от район „Източен“, Община Пловдив, проект.

 В дейностите са включени допълнително обучение по български език на деца от етническите малцинства, чийто роден език е различен от българския, подобряване на образователната среда в детските градини с цел насърчаване на процеса на интеграция на децата, както и инициативата „Празнуваме заедно в район „Източен“. Това съобщи ръководителят на проекта Стефка Симеонова, която го представи пред кмета на Пловдив инж. Иван Тотев, партньори, съмишленици и приятели.

 Децата ще учат български език и чрез посещение заедно с родителите си на театър, цирк, балетни и оперни постановки. „Тези посещения ще бъдат организирани с транспорт. Децата и техните родители ще бъдат заведени в най-хубавите зали на Пловдив, където ще усетят магията на сцената и на класическото изкуство“, обясни още Стефка Симеонова.

 Кметът на район „Източен“ Николай Чунчуков подчерта, че важна част от реализацията на тези дейности е привличането на родителите.

„Ниската образованост е един от основните проблеми в квартала, а това рефлектира и върху социалното включване. Искаме да направим една промяна в района и децата от най-ранна детска възраст да имат достъп до образование“, сподели районният кмет Николай Чунчуков.

 „Проекти като този са от изключителна важност, защото от ранна възраст децата трябва да се обучават, да получават знания и да бъдат лесно интегрирани. Много ми се иска след края да видим и едни родители, които са убедени, че техните деца трябва да продължат образованието си“, заяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и пожела успех на екипа.

По проекта се предвиждат още обогатяване на дидактичната и учебна среда, набавяне на интерактивни дъски и учебни таблети за децата, допълнителни занимания по български език, изобразително изкуство, музика; подпомагане развитието на творческите заложби на децата чрез посещения на културни прояви и подкрепа за организиране на празници, активна работа с родителите и др.  В целевата група попадат деца от 3 до 5 годишна възраст.

Бенефициент по проекта е район „Източен”, а договорът е на стойност  467 173 лв. и ще се реализира в продължение на 2 години.

presk_iztochen

6,971 total views, no views today