Начало Пловдив днес В Пловдив започва проект за интеграция на ромите по българо-швейцарската програма за сътрудничество

В Пловдив започва проект за интеграция на ромите по българо-швейцарската програма за сътрудничество

snimka_archiv

Община Пловдив и Федералният съвет на Швейцария подписаха споразумение за изпълнение на проект „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“ на обща стойност 1 077 495 лева. Проектът е по „Програма за насърчаване на социалното включване на ромите и другите уязвими групи” на Българо-швейцарска програма за сътрудничество и има за цел образователната и здравна интеграция на ромите и други уязвими групи, живеещи на територията на кв. Столипиново в Пловдив, както и в град Куклен.

Като част от проектните дейности е планирано строителството на Здравен център към ДКЦ „Изток” с пет медицински кабинета, а също и изграждането на Образователен център в двора на училищата „Найден Геров“ и „Кирил Нектариев“ в кв. Столипиново. В сградата на Образователния център ще се провеждат разнообразни извънкласни дейности, които имат за цел намаляване на броя на отпадащите ученици от малцинствен произход.

Новоизградените медицински кабинети към ДКЦ „Изток“ ще бъдат оборудвани със съвременна диагностична апаратура и в тях ще работят специалисти в областта на общата медицина, педиатрията, акушерството и гинекологията.

Проектът ще финансира също така инфраструктурни дейности по облагородяване на дворното пространство и изграждане на две детски площадки на територията на ДГ „Лилия“ в кв. Столипиново.

Здравната и образователната интеграция на ромите в кв. Столипиново и Куклен ще бъде подпомогната и от работата на трима здравни и трима образователни медиатора.

Община Пловдив ще осигури съфинансиране по проекта в размер на 43 633 лева, което представлява 10% от общата сума, предвидена за инфраструктурни дейности.

Партньори на Община Пловдив по проекта са фондация „Инди Рома 1997“ и общинска фондация „Пловдив 2019“.

Предвижда се проектните дейности да приключат в края на април 2019 г.

Подписването на споразумението беше предшествано от интензивна комуникация между представители на Община Пловдив, Българо-швейцарска програма за сътрудничество и правителството на Швейцария, като през месец юли т.г. председателката на швейцарския парламент г-жа Криста Марквалдер се срещна с кмета на Пловдив инж. Иван Тотев и посети главните обекти на интервенция по проекта в кв. Столипиново.

Снимка: Архив

9,207 total views, no views today