Начало Пловдив днес Засилване на икономическите връзки обсъдиха кметът на Пловдив, посланикът и почетният консул на Молдова

Засилване на икономическите връзки обсъдиха кметът на Пловдив, посланикът и почетният консул на Молдова

В

poslanik_Moldova_1

Възможностите за инвестиции на Молдова в Пловдив и в Тракия икономическа зона обсъдиха по време на среща кметът на Пловдив Иван Тотев, посланикът на република Молдова Н. Пр. г-н Штефан Горда и почетният консул Веселин Чипев. Основната тема, засегната по време на разговорите, бяха икономическите връзки на Пловдив в международен план и разрастването на световните фирми на българския пазар в региона.

Акцент беше и развитието на Тракия икономическа зона през последните 20 години и възможностите, които тя предлага за инвестиции.

Негово превъзходителство посланик Горда беше приятно изненадан от факта, че в Пловдив има 40 000 студенти, 9 университета, както и че Община Пловдив провежда политика на дуално обучение, като за целта през есента на миналата година беше създаден образователен борд. С това на практика Пловдив стартира изграждането на успешни взаимоотношения между бизнеса и учениците в професионалните гимназии, общо 38 на брой в региона. Плановете са младежите да успеят не само да реализират своята ученическа практика в някоя компания, но и да намерят своите бъдещи работни места.

 „Ежедневно градът се увеличава с хора от близките населени места, които намират своето препитание в Пловдив. Ето защо е важно да изграждаме пътища, магистрали, така че да се осигури и необходимата логистика на бизнеса“, поясни кметът Иван Тотев. По думите му Община Пловдив всяка година прави анализ на икономическото развитие, за да може администрацията да е от полза на бъдещите инвеститори и да отговаря и на техните нужди и напредък, оказвайки им съдействие.

„Големите инвеститори привличат други големи инвеститори“, уточни кметът. „Но процесът е бавен и изисква време“, допълни накрая той.

poslanik_Moldova

5,565 total views, no views today