Начало Актуално ЗА ПЪРВИ ПЪТ ПЕВЧЕСКО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ЦЪРКОВНА ПРОСЛАВА НА ПОБЕДОНОСНАТА БЪЛГАРСКА АРМИЯ ОТ 1912-13 Г.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ ПЕВЧЕСКО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ЦЪРКОВНА ПРОСЛАВА НА ПОБЕДОНОСНАТА БЪЛГАРСКА АРМИЯ ОТ 1912-13 Г.

plakat-конференция програма

19.06.2023

110 години след съчиняването на това православно църковно песнопение то ще бъде представено в певческо изпълнение в рамките на Научната конференция „Приносът на тракийската култура във формирането на европейската цивилизация“, част от Международен фестивал „Дни на Тракийската Култура“ 2023 – „Музика и слово“, провеждан в град Пловдив в периода 22-27 юни 2023 година. На 25 юни, неделя, от 15,30 ч., в Културен Център „ТРАКАРТ“, откривателят на приписката, д-р Петър Граматиков, ще запознае участниците и гостите с текста на песнопението, предполагаемото авторство и датировката му.
Тенорът Камен Курдов ще изпълни песнопението в музикална адаптация от Таня Доганова-Христова- създател, дългогодишен диригент и ръководител на Камерен ансамбъл „Йоан Кукузел”.
Така ще възпеем на висок глас с думите от църковната песен саможертвата на българските воини в името на Майка България и нейната “прекрасна Дева – Македония”, за да пребъдат в новия век и третото хилядолетие

Приписката е открита в богослужебна книга, намираща се към днешна дата в библиотечния фонд на Пловдивската духовна семинария “Св. Св. Кирил и Методий” – “Служебник на славянски в превод на български език”. Библиотечният екземпляр може да се проследи до библиотеката на Цариградската семинария, тъй като е подпечатана надлежно с кръгъл печат с текст “Българската Духовна Семинария – Цариград”, обграждащ надпис на османски турски в средата, което представлява туграта на султан Абдул Хамид Втори, по време на чието царуване съществува и семинарията.
Откритата приписка е на гърба на първа корица с молив и представлява посвещение-възпоменание с текст “на победоносната българска армия, която превзе Одрин през 1912”, с датировка “11 октомврий 1912“.
Пловдивската Духовна Семинария е наследник и правоприемник на българското духовно училище в Одрин и българската семинария в Цариград, заради което и оцелелият във времена на премествания през държавни граници, военни действия и природни бедствия архивен и книжен фонд е предоставен именно на семинарската библиотека в Пловдив.

Фестивалът „Дни на Тракийската Култура“ 2023 e част Програма „Наследство 2023“ на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ , със съдействието на Район „Южен“, Музикално-артистичен форум и с медийното партньорство на Радио Пловдив.

2,458 total views, no views today