Начало Актуално Международният фестивал за шансони „Златен ключ” в Пловдив чества 20-годишен юбилей

Международният фестивал за шансони „Златен ключ” в Пловдив чества 20-годишен юбилей

Afish_2023

19.06.2023

Много приятни изненади и вълнуващи срещи с таланти очакват публиката по повод годишнината в Дома на културата през следващата седмица

 

Броени дни остават до 28 юни, когато се открива 20-тото издание на Международния фестивал за шансони „Златен ключ” – Пловдив 2023. Организатор е Алианс Франсез в партньорство с Община Пловдив и е под патронажа на Посолството на Република Франция и Френския институт за България.

«За да отбележим подобаващо този рожден ден сме приготвили много приятни и неочаквани изненади за публиката в залата. Духът на Фестивала тази година ще бъде «Да си спомним и открием нови таланти». Ще видим и чуем едни от първите лауреати на този международен форум, които сега имат своята звездна кариера, но ще видим и бъдещи музикални звезди идващи от цяла България. Открай време шансонът е любим на всички възрасти, ето защо този Фестивал се ползва и се развива с такъв успех и се утвърди като най-големия такъв формат за Балканите» - споделя директорът на Алианс Франсез в Пловдив, г-жа Теофана Брадинска-Ангелова.

Вече повече от три десетилетия в Пловдив се отбелязва „Празника на Музиката”, едно събитие лансирано от Франция още през 1985 година от дългогодишния Министър на културата Жак-Ланг, по повод на което музиканти, любители и професионалисти пеят и свирят свободно за собствено удоволствие и за удоволствието на публиката. Днес по цял свят, в над 120 държави на петте континента, където има Френски алианси и културни центрове, това изключително завладяващо и положително зареждащо събитие продължава да се случва ежегодно. Посланието на този празник и на 20-тото издание на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ“ – Пловдив 2023г. е „Правете музика” .

Партньор на Международния фестивал за шансони „Златен ключ” – Пловдив и през 2023 е Арт Войс Център. Благодарение на музикалния педагог Румяна Иванова във фестивалната програма ще вземат участие, както изпълнители от Пловдив, така и лауреати от различни фестивали и конкурси от цялата страна. Ще видим и чуем невероятни млади таланти от Варна, Горна Оряховица, Стара Загора, Силистра и Лом. Ще има много гост-изпълнители, чиято музикална кариера е стартирала със «Златен ключ» в Пловдив. Изпълнители, за които сцената е била трамплин в тяхната реализация. Много от тях са вече добре известни и ще дойдат да пеят, за да си спомнят и припомнят на публиката първите години от този Празник на музиката и шансона.

Звезден прах ще разпръснат и специалните гост-изпълнители – предишни лауреати на фестивала „Златен ключ” – Пловдив, чиято кариера е стартирала именно благодарение на френския шансон. Сред имената са Антония Маркова – лауреат на първото издание на „Златен ключ”, многократен носител на отличия от национални  и международни конкурси -„Хит минус едно”, „Бургас и морето”, Music idol, „АVON VOICES’’, като там тя успява да се пребори с 9000 претендентки от цял свят и да достигне до полуфиналите в Париж, където достойно представя България. Наскоро, тя съвсем заслужено спечели и телевизионния формат „Звездите в нас”. Очакваме в Пловдив още Ивана Муцкова, Ива Ичевска, Марина Спасова, Нели Солакова и вдъхновяващата Олга Василенко.

Ще чуем и двамата братя близнаци, известни във Франция като дуета “Jessandwest”, които са подготвили нова и атрактивна програма за участието си в Пловдив. „Jessandwest” е дует спечелил всички възможни награди на  формата „Талантите на Франция” през 2019 година – на жури, публика, за автори и композитор и др., отскоро са и лауреати на телевизионния формат „Гласът на Франция”. Изключително ангажирани с пълен календар от участия, близнаците, които винаги са признавали, че са влюбени в Пловдив, с удоволствие намериха възможност, за да дойдат да пеят на Фестивала. На 27 юни, те ще направят и творческо ателие за възпитаниците на Арт Войс Център и участниците във Фестивала.

Още много приятни изненади очакват публиката в Дом на културата „Борис Христов”. Усилията на екипа и партньорите тази година са насочени към това с отбелязването на 20- годишния юбилей, Фестивалът „Златен ключ” да бъде още по-атрактивен и вълнуващ за любителите на френския дух и култура, а публиката да усети едно зареждащо и приятно изживяване на романтика и френски шик преди лятото.

Община Пловдив е неизменен партньор при провеждането на фестивала. И тук, както и по цял свят, той се прави с изключителното съдействие на съответната община като концертите задължително са безплатни и входът е свободен. Партньор на фестивала е и най-голямата франкофонска телевизия TV5 Monde, която отново ще способства за популяризирането и добрата реклама на нашия град по света.

2,656 total views, no views today