Начало Пловдив днес Изграждат нов голям парк на улица „Богомил“ с финансиране от Европа

Изграждат нов голям парк на улица „Богомил“ с финансиране от Европа

park_bogomil_start

Нов модерен парк ще се появи след 60 дни върху 6,5 декара пустеещо досега пространство в края на ул. „Богомил“.

Паркът е проектиран от районната администрация още през 2008-2009 г., когато бях кмет на „Източен“, но оттогава все не се намираше финансиране за изграждането му, припомни при старта на строителните дейности кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

По думите му, толкова важният парк за тази част на града става факт заради прекрасната работа на Община Пловдив по усвояване на европейските средства. Благодарение на това, бе договорено допълнително финансиране по ОП „Зелена градска среда“, като стойността на проекта е около 400 000 лв.

Със сигурност през последните десет години не е правен толкова голям съвсем нов парк. Тази значителна територия можеше да бъде използвана и усвоявана по друг начин, но личното ми решение като кмет бе да предприемем мерки за озеленяване и да я направим централно привлекателно място за хилядите живеещи на изток от ул. „Лев Толстой“, за които най-близкият парк е „Каменица“, посочи инж. Иван Тотев.

Над 100 големи дървета от местни видове, стотици храсти и друга подходяща растителност ще превърнат мястото в зелен оазис сред новите жилищни комплекси и естествена връзка към вече социализирания парк „Лаута“, отбеляза кметът на район „Източен“ Николай Чунчуков. Предвидени са атрактивни детски съоръжения за игра, алеи, пейки, осветление и поливна система.

Община Пловдив е на път да реализира следващите си идеи за бъдещето на тази зона, която е един от тихите и хубави квартали на Пловдив. Вече е готов проектът за продължението на ул. „Богомил“, дори е издадено строително разрешение. Реализацията може да започне още догодина. Предвиждат се два етапа. Първият е на стойност около 1 млн. лв. и трябва да изведе улицата до бившия магазин на Лино и вдясно да излезе на бул. „Санкт Петербург“, а вторият етап – да я продължи към МОЛ „Галерия“, като разчетените за целта средства са в размер на 700 000 лв.

7,759 total views, no views today