Начало Актуално Издателство „Летера“ кани пловдивчани да се включат в „Духовни маршрути в Пловдив“

Издателство „Летера“ кани пловдивчани да се включат в „Духовни маршрути в Пловдив“

Духовни маршрути в Пловдив

ИСТОРИЯ * АРХИТЕКТУРА * ИЗКУСТВО * ЛИТЕРАТУРА

Проект на издателство „Летера“

от Културния календар 2020 г. на Община Пловдив

С подкрепата на КЦМ 2000 АД

20170220124945_55254

На 12-и септември 2020 г. (събота) в 10:30 ч. от площад „Римски стадион“ започва първото пътешествие по проекта „Духовни маршрути в Пловдив“, по Компонент 1 от Наредбата за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата, част от Календара на културните събития на Община Пловдив – „Фестивали и значими събития“ за 2020 г..

Тазгодишният проект е своеобразно продължение на „Литературни пътешествия в Пловдив“, които се проведоха през 2019 г. в рамките на Пловдив – Европейска столица на културата, като част от програмата на фондация „Пловдив 2019“.

Поради изключителния успех и проявения висок обществен интерес към проекта „Литературни пътешествия в Пловдив“, през 2020 г. издателство „Летера“ го продължи и доразви тематично под заглавие „Духовни маршрути в Пловдив“. Той е фокусиран върху четири тематични области: история, архитектура, изкуство и литература. Водачи на маршрутите са изявени пловдивски специалисти от съответните професионални общности: доц. д-р Владимир Янев, проф. д-р Галина Лардева, д-р Стефан Шивачев, арх. Виолета Раева. Многообразието на мозайките в раннохристиянските базилики и приносът на пловдивската школа в реставрацията им ще представи доц. д-р Елена Кантарева-Дечева – ръководител на реставрацията на мозайките на Голяма епископска базилика, Малка базилика и сграда „Ейрене.

По време на обиколките посетителите ще имат възможност да се срещнат с пловдивски творци: поети, архитекти, фотографи, художници и др., както и да посетят Националните есенни изложби 2020, постоянните експозиции на Цанко Лавренов и Енчо Пиронков, на къща-музей „Христо Г. Данов“, храм „Св. св. Константин и Елена“, Иконната галерия към ГХГ – Пловдив, музейна експозиция  „Българско възраждане“ към РИМ, Балабанова къща, къща “Хиндлиян”, къщата на Коюмджиоглу, Голяма епископска базилика и др.

Целта на проекта „Духовни маршрути в Пловдив“ е да се опознае съществена част от духовната история на Пловдив посредством местата и паметниците, свързани с видни личности и явления в духовния живот на града. Маршрутите са атрактивен и модерен подход за представяне на забележителното културно наследство на града, изнесени са в градското пространство като своеобразна културна акция на открито и са наситени с ново съдържание и непосредствена емоция. Осъществява се обмен на знания и умения между хора от различни социални групи и сфери в креативния сектор, тъй като практически всеки може да се включи в обиколките. Този уникален подход ще допринесе и за обогатяването на пловдивския културен живот.

Проектът е насочен към гражданите и гостите на Пловдив и всички интересуващи се от неговото духовното минало и настояще. Особен акцент се поставя върху младата аудитория, затова в пътешествията са включени като екскурзоводи млади автори, архитекти, изкуствоведи, историци и др., напр. Траяна Латева – докторант в ПУ, Елена Минчева – филолог, Теодор Караколев – изкуствовед, и др.

 

За повече информация:  https://www.facebook.com/marshruti.plovdiv/

3,042 total views, no views today