Начало Актуално Кметът Здравко Димитров кани пловдивчани да почетат с цвете 120-та годишнина от рождението на пловдивския летописец Никола Алваджиев

Кметът Здравко Димитров кани пловдивчани да почетат с цвете 120-та годишнина от рождението на пловдивския летописец Никола Алваджиев

Преди 120 години през 1900 г., на 11 септември в Пловдив се ражда големият летописец, писател, документалист и историк Никола Алваджиев – най-яркото име в съвременната пловдивска летописна школа.

Във връзка с тази годишнина, по инициатива на Кмета на Пловдив Здравко Димитров на 11 септември, петък, от 11.00 часа на паметната плоча на Никола Алваджиев в Стария град ще се проведе кратка церемония, на която с поднасяне на цветя ще бъде почетено рождението на автора на най-пловдивската книга -„Пловдивска хроника“, справедливо наречена „пловдивската библия“.

За живота и книгите на талантливия разказвач ще говори Надя Фурнаджиева от издателство „Летера“. На церемонията ще присъстват синът на Никола Алваджиев – журналистът Станко Стоянов, заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, общински служители, представители на НБ „Иван Вазов“, на пловдивските читалища, граждани, медии.

Община Пловдив кани всички, които биха искали да се присъединят към честването да заповядат на 11.09.2020 в 11 часа на паметната плоча, която се намира на стената на сградата точно срещу входа на Етнографския музей в Стария град.

Очакваме Ви!

Любопитна подробност от биографията на Никола Алваджиев е, че  от 1924 до 1944 г. той завежда отдел „Общински грижи“ в кметството на града. През целия си живот той активно сътрудничи на пловдивската преса с театрални отзиви, исторически бележки, както и с преводи от френски език.

Първата му книга „В сенките на древния Пловдив“ излиза през 1937 г. Автор е на най-популярната книга – летопис на Пловдив „Пловдивска хроника“. Излязлата през 1971 г., книгата е живо изложение на историята на града от 1900 до 1912 г. Подобно четиво до тогава не се е появявало за нито един друг град в България. Написана с точност и художествена проницателност, която рядко се удава на талантливи творци – белетристи и поети. С умението на невероятен разказвач разхожда читателя из Пловдив и сладкодумно му разказва чудни случки.

Премиерата на първото издание на книгата се е състояла на 13.06.1972 г. в Етнографския музей в Пловдив. Изданието е представено от Николай Хайтов, който тогава се заема с трудната задача да популяризира ръкописа. Книгата много бързо набира популярност сред жителите на града. Алваджиев издирва материали за отшумелите пловдивски времена още от ранно юношество.

Пет издания на една и съща книга, които продължават да се препредават, търсят и четат.

В съавторство с Иван Терзийски и Христо Джамбов издава документалния сборник „Паметта на един град“, а през 2000 г. е издадена посмъртно и книгата му „Старинни черкви в Пловдив“, довършена от неговия син- журналиста Станко Стоянов.

Никола Алваджиев получава наградата „Пловдив“ за литература през 1972 г., а в последствие орден „Кирил и Методий“ I степен.

Обявен е посмъртно за „Почетен гражданин“ на Пловдив през 2000 г. Улица в „Стария град“ носи неговото име. Починал е през 1974 г.

2,482 total views, no views today