Начало Младежки дейности Изложба срещу трафика на хора STEP 2 FREEDOM гостува в Пловдив

Изложба срещу трафика на хора STEP 2 FREEDOM гостува в Пловдив

Изложба срещу трафика на хора STEP 2 FREEDOM бе открита от Георги Титюков – зам.-кмет „Спорт, младежки дейности и социална политика“ в Изложбена зала на Общински съвет Пловдив. Инициативата за организиране на изложението в Пловдив е на Местната комисия за борба с трафик на хора към Община Пловдив, чиито председател е пловдивският заместник-кмет,  съвместно с отдел „Култура“. Проектът е насочен специално към младите хора и използва популярни сред тях изразни средства като музика, изкуство, образование и социални медии, за да промени съществуващите поведенчески модели. Целта е да се повиши информираността на обществото по проблема и да напомни, че никой не е застрахован, защото мащабите на това престъпление са огромни.

Изложбата ще бъде в града под тепетата в продължение на месец като всеки, който иска да я посети и научи повече за модерното робство, може да го направи от днес до 29-ти март в сградата на ОбС Пловдив. Пловдивчани и гостите на града ще имат възможност да разгледат 58 плаката, които дават творческата гледна точка по проблема с трафика на хора на студенти от департамент „Изящни изкуства“ на Нов български университет и Джуди Бойл, създателката на международния проект The NO Project.

По предварителни данни Европейската комисия докладва, че 76% от жертвите на трафик на хора в Европейския съюз са експлоатирани сексуално, 14% са подложени на трудова експлоатация, 3% са принудени да просят, 1% са експлоатирани в домакинствата и 6% са подложени на друг тип експлоатация. Международната организация на труда докладва, че в ЕС жертвите на принудителен труд, включително принудителна сексуална експлоатация, са 880 000 души. В България  само за първите 6 месеца на 2012 год. са идентифицирани 337 жертви като значителна част от тях са жени. Основната цел на извършеното спрямо тях престъпление е сексуална експлоатация, следват трудова експлоатация и трафик с цел продажба на дете.

Изложбата срещу трафика на хора STEP 2 FREEDOM за първи път е представена на публиката на Моста на влюбените в София миналата година. Тя е съвместна инициатива на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), Нов български университет (НБУ) и международния проект The NO Project, който се реализира в България по покана на Пощенска банка.

7,534 total views, no views today