Начало Пловдив днес Подписаха мандатното писмо за старт на преговорите за кредит от Европейската банка за възстановяване и развитие

Подписаха мандатното писмо за старт на преговорите за кредит от Европейската банка за възстановяване и развитие

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и ръководителят на Мисията на Европейската банка за възстановяване и развитие за България Даниел Берг подписаха днес в София мандатното писмо, с което се дава зелена светлина за започване на преговори за теглене на заема за съфинансиране на големи пътни обекти в Пловдив. Това стана в присъствието на Сюзън Конгренсън от централата на ЕБВР в Лондон.

Решението за кредит в размер на 14.2 милиона евро бе взето от Общинския съвет на сесията на 24-ти януари тази година. Тогава местният парламент даде мандат на кмета инж. Иван Тотев за провеждане на преговори между Европейската банка за възстановяване и развитие и Община Пловдив за съфинансиране във връзка с реализиране на конкретни инвестиционни проекти.

Срокът за погасяване на кредита е 13 години, от които 3-годишен гратисен период. Договореният лихвен процент е 2.65. ЕБВР ще изготви за своя сметка технически, екологичен и икономически анализ на предложените инвестиции и ще предостави безвъзмездно 150 000 евро донорски средства за техническо сътрудничество.

Средствата ще бъдат използвани за ремонт и разширение на булевард „Коматевско шосе“ в обхвата от „Александър Стамболийски“ до входа на кв. Коматево, бул. „Руски“ в участъка от кръстовището на Централна гара до бул. „Шести септември“, бул. „Шести септември“ в участъка от мост „Адата“ до бул. „Цариградско шосе“, нов транспортен възел на Водната палата, както и за изграждането на изцяло новите булевард „Северен“ от мост „Адата“ до „Карловско шосе“ и продължението на бул. „Професор Цветан Лазаров“.

Списъкът с обектите може да се допълва и променя като предстои информационна кампания и обществено обсъждане.

6,874 total views, no views today