Начало Актуално Изпитват ученици с иновативен софтуер тестово за първи път в Пловдив и София

Изпитват ученици с иновативен софтуер тестово за първи път в Пловдив и София

2020-12-22_18-15-52-1 2020-12-22_18-15-52-2

Иновативен софтуер за изпитване, разработен от шведска компания, влиза в българското образование като за пилотния старт са избрани 4 училища – едно в Пловдив и три в София. Това съобщи зам.-кметът Стефан Стоянов, който участва в тестването в Център за творческо обучение днес. Софтуерът се настройва през облака на Google за образованието. Той вече се използва за провеждане на изпити и национални външни оценявания в Швеция, Норвегия, Испания, Великобритания, Мексико, Чили и други държави.  Проектът е подкрепен от Министерство на образованието и науката, а в пилотната му фаза ще се реализира от Център за творческо обучение, единствен партньор на Google Cloud със специализация “Образование” в България и региона.

В експерименталната група ще се включат екипи на единствените две Google референтни училища в Централна и Източна Европа – пловдивската езикова гимназия “Иван Вазов”, гр. Пловдив и софийските Втора английска езикова гимназия “Томас Джеферсън”, както и 119 СУ “Акад. Михаил Арнаудов” и 51 СУ “Елисавета Багряна”.

Те ще тестват шведския софтуер за провеждане на изпитване, оценяване, събиране на обратна връзка от ученици и учители, провеждане на олимпиади и други дейности свързани с проследяване на академичния напредък на ученици и учители в електронна среда с устройства Chromebook.

МОН вече финансира закупуването на голям брой персонални Chromebook устройства за учители и ученици, като предстои още една вълна от осигуряване на устройства за образованието. Изпитването в сигурна електронна среда със специализирания софтуер ще бъде достъпно навсякъде и по всяко време.

Тази технология би могла да спести много рискове и разходи за провеждане на национални оценявания, матури и други важни изпити в българските училища и университети, не само в условията на дистанционно обучение, вследствие от  COVID-19, а изобщо. Реалистично е до една година част от изпитите да се провеждат именно по този начин.

Изпитите не се променят по същество, съдържанието остава, а специализираният софтуер заключва всички опции на компютъра и автоматично засича параметри, като време, използвани ресурси, натискания на клавиши и други. От единен контролен панел в облака се вижда напредъка на всички ученици и техните резултати. Оценителите вече няма да има нужда да преглеждат хартиени или сканирани писмени работи и да боравят с ключ за отговорите.

Припомняме, че най-търсената дума в интернет за цялата 2020 г. в България след COVID е именно Google Classroom, като приложението е интегрирано със специализирания софтуер за изпитване. Технологията вече е достъпна за всички български ученици и учители чрез централизираните профили на Министерството на образованието и науката.

2,946 total views, no views today