Начало Пловдив днес Илия Кирчев: Финансовото състояние на Община Пловдив не е добро

Илия Кирчев: Финансовото състояние на Община Пловдив не е добро

DSC_3665

Финансовото състояние на Община Пловдив не е добро, тъй като разходите изпреварват приходите с близо 20%, а за следващата година се очаква тази разлика да бъде още по-голяма. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Илия Кирчев, заместник-кмет на Пловдив с ресори общинска икономика, здравеопазване, екология и управление на отпадъците. Причината е в увеличението на минималната работна заплата с 10% от 1 януари и повишените с 25% такси, които общината ще плаща по новия договор за събиране, сметоизвозване и депониране на отпадъци. Той е сключен с фирмата „КМД“ и е един от тези, които са подписани в последните месеци на предходната кметска управа. Кирчев смята, че това не е било наложително, тъй като старият договор е в сила до 29 ноември.

Необезпечените финансово договори, които са подписани в 12 без 5 в предходния мандат, са на стойност между 20 и 30 милиона лева, коментира заместник-кметът в отговор на въпрос от студиото. Той уточни, че проверките продължават и те ще приключат след три месеца. Според нео не е изключено да се търсят варианти някои от договорите да се разтрогнат или да се отложат във времето.

Увеличението на такса смет и данък за придобиване на имущество ще вкарат в общинската хазна 6 милиона лева допълнително, заяви още ресорният заместник-кмет.

По-високите налози няма да могат да покрият дупката в бюджета. Това налага и оптимизация на администрацията. Тя ще засегне предимно общинските предприятия. Обмисля се сливането на „Чистота“ с „Градини и паркове“, „Зооветерниарен комплекс“ със Зоологическата градина, а също „Радостни обреди“ и „Траурна дейност“.

Илия Кирчев смята, че с допълнителните 6 милиона лева от данъците за следващата година, а също и с намаляване на разходите чрез оптимизацията, ще може да се върже бюджета за следващата година.

Цялото интервю с Илия Кирчев можете да чуете в звуковия файл.

http://bnr.bg/plovdiv/post/101197641

8,657 total views, no views today