Начало Пловдив днес Повече пари за спорт и нови социални услуги в Пловдив през 2020 г.

Повече пари за спорт и нови социални услуги в Пловдив през 2020 г.

DSC_2204

1,825 млн. лева са средствата предвидени  за спорта през  следващата година, което е почти двойно. Това съобщи в ефира на Радио Пловдив заместник-кметът по спорт, младежки дейности и социална политика Георги Титюков, който гостува на предаването „Точно днес“. Титюков обясни, че предвид тежкото финансово състояние на общината, за което алармира кметът на Пловдив Здравко Димитров, се надява ако не през идната година, то за другата парите за спорт да се увеличат в поискания двоен размер. ​

По думите му, през 2020 година ще се обърне специално внимание на физкултурните салони и спортните игрища в училищните дворове. Около 50 вида спорт се развиват в Пловдив към настоящия момент.

За тази година са отпуснати 1 040 000 лева средства за спорт за различни направления.

Нови 11 социални услуги се изграждат в община Пловдив в момента, обяви още Титюков. От тях две са свързани с центрове за деца. Предвижда се да се създадат и такива за настаняване на възрастни – с деменция и за лежащо болни. В най-напреднала фаза е проектът за Патронажна грижа и центъра за заместваща грижа.

В момента в общината се развиват 57 социални услуги. Към края на годината ще имаме 700 назначени лични асистенти на трудови договори към кмета на общината, като през пролетта на 2020 година те ще бъдат 1 500 в Пловдив. Новият Център за деца с проблеми в аутистичния спектър предстои да се пребазира, обяви още Георги Титюков. Той се строи от около месец с общинско финансиране в размер 400 хил. лв и се очаква да бъде открит следващата година.

Към ноември в социалната сфера в Пловдив има свободни работни места за 60 човека, но заради ниското заплащане засега няма кандидати, обясни заместник-кметът.

На въпрос кога ще се утвърди новата структура на община Пловдив, той обясни, че предложението за нея ще се внесе на сесия в местния парламент на 5 декември и ще влезе в сила от 1 януари 2020 година.

Може да чуете цялото интервю с Георги Титюков, в звуковия файл. http://bnr.bg/plovdiv/post/101198103/poveche-sredstva-v-sporta-i-novi-11-socialni-uslugi-v-plovdiv-za-sledvashtata-godina

6,378 total views, no views today