Начало Актуално Инициативи във връзка с 1-ви декември – Световен ден за борба с ХИВ/СПИН

Инициативи във връзка с 1-ви декември – Световен ден за борба с ХИВ/СПИН

Общински център по превенция на СПИН и СПИ при община Пловдив и членуващи организации в Местен обществен комитет за превенция и контрол на ХИВ/СПИН при община Пловдив организират следните инициативи, посветени на Световния ден за борба със ХИВ/СПИН:

ОБЩИНА ПЛОВДИВ съвместно с РЗИ – ПЛОВДИВ предоставят анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН в мобилен кабинет- КАБКИС /кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН/ на централния градски площад на 01.12.2013г. от 10,00 ч. до 14,00 ч.

ФОНДАЦИЯ„ПАНАЦЕЯ”
Във връзка с отбелязването на 1 декември – Световния ден за борба с ХИВ/СПИН Фондация „Панацея” планира провеждане на „Ден на отворени врати” за информиране и консултиране по въпроси и теми, свързани с ХИВ/СПИН в Здравно-социалния център на фондацията, намиращ се на ул.”Пламък” 2  в кв. „Столипиново” –от 13.00 часа –до 16.00 часа на 2 декември 2013 г.

НАЦИОНАЛЕН АСИАНС ЗА РАБОТА С ДОБРОВОЛЦИ  ще предоставят информационни материали и презервативи на целевите групи.

ФОНДАЦИЯ „АВИС ВИТА”

1.Кампания в центъра на Пловдив съвместно с АСМБ – Асоциация на студентите медици – Пловдив – раздаване за здравно-образователни материали, презервативи и запознаване на хората с въпроси, свързани с проблема ХИВ. Часове: 12:00- 16:00, дата 01.12.2013 г.
2. Кампания с бързи тестове за ХИВ сред групата на МСМ отново  съвместно с Асоциация на студентите медици.  Дата 30.11.2013 г. /вечерта срещу 1-ви Декември/
3. Дискутиране на въпросите и проблемите свързани с ХИВ по метода „Световно кафене“ в Нископраговия център на Фондация „Авис Вита“ 14:00- 16:00 часа на 01.12.2013г.
4. Прожекция на документален филм, свързан с ХИВ сред рискови целеви групи / МСМ и проституращи/ – 01.12.2013г.

СТУДЕНТСКИ СЪВЕТ – ПУ”Паисий Хилендарски”
1.На 01.12 от 17:00 ч. – шествие, инициирано от Български младежки Червен кръст – Пловдив /БМЧК/ – провежда се ежегодно и символизира съпричастност към заразените и загиналите от ХИВ; започва от Военния клуб до малката главна и обратно.
2. На 02.12 , както всяка година, ще се оформят информационни пунктове пред Ректорат, Нова сграда и Биологически факултет на ПУ /там ще се проведе събитието съвместно с АМТИИ/, на които ще се раздават информационни материали, червени лентички и презервативи.  Начален час 10:00 ч. Пред новия корпус на Пловдивския университет тази година ще се осъществи една малко по-интерактивна дейност съвместно с БМЧК.  На голям макет на играта “Не се сърди човече“ ще бъдат разположени цифрите от 1 до 30. Играта се играе аналогично, само че с хора, като ще са необходими 4 отбора по 4 души. При подаване на цифра, човекът трябва да отговори на въпрос, свързан с ХИВ/СПИН или да демонстрира поставяне на презерватив на макет. Ако успее да отговори правилно или съответно постави правилно презерватива, продължава напред. Чрез тази дейност се цели да се ангажират студентите с темата, като освен забавлението, ще присъства и образователният елемент.  Денят ще завърши с образуването на червена лентичка пред новата сграда или Ректорат, като тя ще бъде направена от хора, държащи червени листове или пък свещи, с което ще се демонстрира съпричастността към проблема.
3. Ще се проведе интервю със случайни студенти, като им се задават въпроси свързани с ХИВ/СПИН и след това ще се публикува в социалните мрежи.
4. Ще се изработят собствени информационни материали, в които ще се съдържа най-основната информация, касаеща проблематиката.
5. На 03.12 ще се организират три лекции на тема “Превенция ХИВ/СПИН и сексуално рисково поведение“ съответно в Ректорат, Нова сграда и Биологически факултет на ПУ с помощта на обучители от БМЧК.

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ПО НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА – Пловдив
1. Провеждане на конкурс между ученици от горен курс на пловдивските училища и студенти от ВУЗ-овете за изготвяне на мултимедийна превантивна програма относно превенцията на Психо-Активните Вещества /ПАВ/.

ФОНДАЦИЯ ЗА РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ „РОМА” ПЛОВДИВ
Във връзка със Световния ден за борба с ХИВ/СПИН екипът на Фондация за регионално развитие „Рома-Пловдив” реши да подготви здравно-информационна АНТИСПИН кампания. Единодушно е мнението, че подобна акция е много необходима в квартал „Столипиново“. В затворени общности традиционно трудно се разчупват стериотипи и норми. Информираността на младите хора е ограничена и се получава главно от улицата. Дългогодишната работа на екипа в областта на превенция на здравето показва, че часовете в училище са крайно недостатъчни, а в семейството темите за секс, приятелство и сексуално здраве не се коментират.
- Информационна АНТИСПИН кампания сред общността на „Столипиново“. Традиционно на този ден екипът и доброволците ще тръгнат от офиса на ФРР „Рома” и ще преминат през всички места в квартала, където се събират младежите. Ще се раздават плакати и информационни материали. Ще се използват и възможностите за предоставяне на консултации.

БМЧК – Пловдив

- На 1 декември от 15.00 часа, доброволците на БМЧК – Пловдив, ще проведат акция за раздаване на информационни материали, презервативи и червени лентички. На специално подготвен пункт за игри, който ще бъде разположен на площада пред общината, доброволци ще приканват младите хора да се включат в инициативата и да станат съпричастни към проблемите на СПИН. От 17:00 часа, доброволците на БМЧК – Пловдив, организират голямо шествие, което ще стартира от пункта пред общината, ще премине по Главната улица и финализира инициативите за този ден отново пред Централна поща с образуване на лентичка за съпричастност от запалени свещи в знак за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН.

- В кампанията за 1 декември ще се включат и общинските клубовете на БМЧК със следните инициативи:
•    Клуб „Единство” – град Съединение /информационна акция за младите хора на града чрез предоставяне на листовки и презервативи/
•    Клуб „Милосърдие” – град Сопот /информационна акция за младите хора на града чрез предоставяне на листовки и презервативи/
•    Клуб „БМЧК” – град Карлово /състезание между училищата за най-добра презентация за превенция на СПИН. Предоставяне на листовки и презервативи.
•    Клуб „Станимака” – град Асеновград /информационна акция за младите хора на града чрез предоставяне на листовки и презервативи. Организиране на пункт за демонстрации в центъра на града./

- По време на АНТИ-СПИН кампанията БМЧК – Пловдив, ще раздаде над 1500 безплатни презерватива и над 1000 информационни материали.

В периода от 25 ноември до 29 декември 2013 г., обучени доброволци на БМЧК ще провеждат кратки модули на тема „Превенция на ХИВ/СПИН” със своите връстници от училищата в град Пловдив и областта.

7,052 total views, no views today