Начало Актуално Историческият музей открива изложба на Свети Валентин и представя обновленията по проекта на община Пловдив

Историческият музей открива изложба на Свети Валентин и представя обновленията по проекта на община Пловдив

Покана

05.02.2024

На 14 февруари 2024 г. в 12:00 часа, Регионален исторически музей – Пловдив открива в зала „Съединение“ временна изложба със заглавие „Любов в пощенски плик”.

Датата съвсем не е избрана случайно! На празника, посветен на Свети Валентин, влюбените изразяват любовта си един към друг, като си изпращат поздравителни картички и бонбони във формата на сърце. Регионален исторически музей – Пловдив може да се похвали с богата колекция от картички и писма на известни и не толкова известни личности от минали времена. Пазени във фондовете на музея, те напомнят за света преди удобствата и бързината на електронните съобщения днес.

Акцент в изложбата „Любов в пощенски плик” ще бъде част от кореспонденцията между Найден Геров и неговата избраница Мария. Когато 35-годишният Геров среща Мария, тя е осемнайсетгодишна, красива девойка с бяло лице, черни очи и дълга до кръста коса, добре образована, говори два езика и свири на клавесин. Доста по-късно добиват популярност и десетките непубликувани писма на семейство Герови, изпълнени с толкова нежност, които дават възможност да видим блестящия дипломат, горещия патриот и задълбочения учен от една нова страна, непозната за поколенията.

С откриването на изложбата, Регионален исторически музей – Пловдив ще представи и новите експозиционни витрини и резултата от редица ремонтни дейностиизвършени по проекта на община Пловдив BGCULTURE-1.001-0016 „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“. Проектът е в размер на 781 550 лева, финансиран е от ФМ на ЕИП. В него участват седем пловдивски културни институции – ГХГ, РИМ, РАМ, РЕМ, РПНМ, НБ „Иван Вазов“ и ОИ „Старинен Пловдив“. Срокът на изпълнение е 20 месеца и приключва в края на април. Партньор на община Пловдив е Cross-Cultural Introduction AS (CC-Intro AS) от Норвегия.

На празника на влюбените 14 февруари,  Регионален исторически музей – Пловдив кани пловдивчани на още едно специално събитие в зала „Съединение“ – една вдъхновяваща сетивата творческа вечер, посветена на музиката, любовта и виното под надслов „Музика, любов и вино“, която започва в 18.00 часа. Повече за събитието тук:

https://www.facebook.com/events/1248153592809073/?ref=newsfeed

2,324 total views, no views today