Начало Актуално Министерство на културата публикува за обсъждане проект на нов статут на Национална награда “Христо Г. Данов”

Министерство на културата публикува за обсъждане проект на нов статут на Национална награда “Христо Г. Данов”

награда-Хр.Г.Данов

05.02.2024

Срокът на обсъждането е 1 месец от датата на публикуване, която е 2 февруари

 

Министерство на културата публикува за обсъждане в петък 02.02.2024 г., Проект на статут на Национална награда “Христо Г. Данов” за принос в българската книжовна култура. Срокът на обсъждането е 1 месец от датата на публикуване. Бележки и становища по проекта следва да бъдат изпратени в посочения срок на адрес[email protected][email protected].

Националната награда „Христо Г. Данов” е учредена от Министерство на културата и Община Пловдив през 1999 г. и се присъжда ежегодно по случай 24 май за принос в българската книжовна култура за предходната година.

Съгласно утвърдения Статут на наградата на конкурсен принцип се определят и връчват награди в осем категории съгласно  чл. 6. Министърът на културата връчва и една Голяма награда за цялостен принос в националната книжовна култура. За участие в конкурса се подава предложение по образец, съгласно Приложение № 1 към Статута. Обявяването на наградите пред обществеността се извършва на тържествена церемония в град Пловдив, която се провежда ежегодно в къщата-музей „Христо Г.Данов“, а поименният състав на журито се обявява при връчването на наградата.

Промените в проекта касаят въвеждане на Раздел II., в чл.5 отнасящ се до регламентиране на Голямата награда за цялостен принос в националната книжовна култура, в чл.6 е предложена промяна в категориите на конкурса, както и в условията за участие в Раздел III. , чл.8 (2) и други.

2,050 total views, no views today