Начало Актуално КЗК отхвърли жалбата за 8-те линии на градския транспорт като неоснователна

КЗК отхвърли жалбата за 8-те линии на градския транспорт като неоснователна

Комисията за защита на конкуренцията реши в полза на Община Пловдив по отношение на жалбата, подадена от „Монтана – Автобусен транспорт“ ЕООД срещу решение за възлагане на обществена поръчка за 8 линии на градския транспорт. Решението е по същество по жалбата, която бе определена като неоснователна, като преди това КЗК отново се произнесе в полза на общината да няма спиране на процедурата.

След като през настоящата 2020 година изтече договора за линии от масовия градския транспорт с номера: 4, 10, 12, 20, 22, 24, 27 и 93  на 21 февруари Община Пловдив започна процедура по Закона за обществени поръчки, която още в самото си начало беше обжалвана. Прогнозната стойност е 22 895 604,96 лева без ДДС, като тук се включват компенсациите и субсидиите от държавния и общинския бюджет и собствени приходи на превозвачите. Срокът на изпълнение е до 2028 г. Очакваният годишен пробег за всичките автобуси по въпросните линии е над 4,6 милиона километра.

В момента 8-е линии на градския транспорт се обслужват от фирми, които предоставят тази услуга чрез временни договори до финализиране на обществената поръчка и избор на изпълнител. Едно от условията, които Община Пловдив е заложила, е автобусите да бъдат с екологична категория ЕВРО 6, което ще доведе до 100 % обслужване с най-високия коефициент  за екологосъобразност в града. Според процедурата автобусите трябва да са с над 70 седящи места.

„Целта ни е да надградим транспорта на Пловдив като го направим модерен, удобен и редовен. Заедно със служителите от ОП „ОКТ“ искаме да превърнем обществения градски транспорт в предпочитан, като от следващата година въведем и различни начини за разплащане“, увери заместник-кметът Тодор Чонов. Той допълни, че изцяло са подменени SIM картите в автобусите, с което свързаността между превозните средства и Центъра за управление на градския транспорт, ще се подобри.

Срокът за обжалване  на решението на КЗК пред Върховния административен съд е 14 дни. Ако това не бъде направено, то Община Пловдив ще може да продължи със събирането на оферти по обществената поръчка.

3,145 total views, no views today