Начало Актуално Кметът Здравко Димитров подкрепи малките хора в България

Кметът Здравко Димитров подкрепи малките хора в България

Здравко Димитров - малки хора

В навечерието на 25 октомври – Световен ден на малките хора, представители на Националната организация „Малки български хора“ се срещнаха с кмета на Пловдив Здравко Димитров. Пред него те представиха проблемите на малките хора и своите инициативи. Една от тях е доизграждането на „Центъра по въпросите на малките хора“ в София.

Идеята за центъра се ражда преди 5 години, а Столична община предоставя безвъзмездно  сграда за ползване. В нея днес се помещават малките хора и с дружни усилия я превръщат в пълноценен център, в който се предлагат различни услуги в полза на хората с нисък ръст – зала за рехабилитация, специални фитнес уреди, шведска стена, телефон на доверието.

По сградата на Центъра по въпросите на малките хора все още се извършват довършителни строителни дейности като най-належащо е изграждането на асансьор, с който те да оборудват приемната си. До момента е събрана повече от половината сума (52 000 лв.) за построяването на асансьора като стойността е 100 000 лв. През годините различни компании и спонсори са дарявали средства за доизграждането на сградата, но тя все още е труднодостъпна за хората с нисък ръст поради липсата на асансьор. Проектът за асансьор е готов и е нужно единствено да бъде събрана цялата сума.

Ръководителят на сдружението на малките хора в България Светослав Чернев кани приятели и граждани, които имат възможност да помогнат за изграждането на асансьора.

Всеки, който желае да подкрепи благородната кауза може да го направи по банков път. Номерът на сметката е BG97UBBS80021014388040

Сметката е дарителска със специално предназначение и средствата по нея ще бъдат използвани за построяването на асансьор и ремонт в центъра.

По случай месеца на информираност относно хората с нисък ръст на 23 октомври в Центъра по въпросите на малките хора в София се проведе Ден на отворените врати. По време на посещението си гражданите имаха възможността да получат информация относно дейностите на НО „Малки български хора“, както и за самия център и услугите, които той предоставя на хората с нисък ръст в цялата страна. Посетителите имаха възможността да разгледат сградата и да се запознаят с екипа, а за най-малките бе организирана детска работилница, на която малчуганите рисуваха и правиха картички.

НО „Малки български хора“ обединява 160 човека, като в Пловдив те са 12. От центъра помагат за осъществяването на медицинско лечение и профилактика на малките хора и оказват психологическа и социална подкрепа.

3,682 total views, no views today