Начало Актуално Стефан Стоянов – отчет на ресор „Образование и бизнес развитие“

Стефан Стоянов – отчет на ресор „Образование и бизнес развитие“

_DSC4308 _DSC4341

Пловдив защити пред правителството финансирането на шест проекта за нови сгради – за едно училище и пет детски градини. Това съобщи зам.-кметът Стефан Стоянов на пресконференция, на която направи отчет на ресор „Образование и бизнес развитие“ през първата година от мандат 2020-2023 г. Средствата се отпускат по Програмата на правителство за нова образователна инфраструктура, която стартира през юни с индикативен бюджет за всички общини 70 млн. лв. За краткото време Пловдив подговити и кандидатства с общо 11 проекта и вече имаме одобрени шест, в резултат на срещата на кмета Здравко Димитров с министъра на образованието Красимир Вълчев. В подготовката на проектите са се включили зам.-кметът по строителство Пламен Райчев, Главният архитект Димитър Ахрянов и районните кметове, обясни Стоянов. Той посочи, че конкретните обекти и бюджети ще бъдат готови до 10 дни и ще бъдат оповестени. По думите му, ако се справим в срок през следващите две години, няма да има деца извън системата. Към момента Община Пловдив има нужда от общо 2000 места в детските градини и яслите, за да има по 26 деца в група и поетапно да премахваме градините в блоковете“, коментира Стоянов.

Община Пловдив е лидер в България в прилагането на дистанционно обучение и облачни технологии  с 35 465 активни профила на ученици и учители в платформите G-suite for education и Microsoft 356 и с 9000 активни виртуални класни стаи. 38 училища имат повече от една виртуална класна стая за всяка паралелка. 94% от учениците над 5-ти клас са с активни профили в системите и това е най-високият процент за страната. „По време на извънредното положение и епидемичната обстановка заради COVID-19 стана ясно, че Община Пловдив се справи изключително добре, защото повече от три години ние работим за дигитализацията на образованието в града“, подчерта Стоянов. Благодарение на тази предварителна работа в Пловдив има сертифицирани от Google над 170 учители като 60 от тях тази година, освен това са създадени и разпространени 84 електронни урока. 21 паралелки в девет училища вече работят по метода „1 към 1“ през новата учебна година.

„Можем да се гордеем с тези резултати, защото те ни правят най-добри не просто в България, а в Европа – наред със Скандинавските страни, Великобритания и Португалия, които са най-напреднали в дигиталното образование“, коментира още Стефан Стоянов.

Сериозен напредък тази година има  и в програма „Въвеждане на Монтесори педагогиката“ в училищата и детските градини в Пловдив – общо 1400 деца, 8 детски градини, 2 детски ясли и 4 училища и над 200 обучени педагози.

Дуалното образование е сред водещите приоритети на Община Пловдив, защото тя е центъра на най-развитата индустриална зона в страната и водещ фактор в индустриализацията на страната. Имаме сформирани 33 дуални паралелки в 9 гимназии в Пловдив, като само през 2020 са създадени нови 14. В програмата за обучение участват над 30 фирми.

Община Пловдив провежда последователна политика за подкрепа на общинското образование чрез Програмата за облагородяване на учебните заведения. За първа година от бюджета на Община Пловдив са отделени 400 000 лева за подобряване на спортните площадки и дворните пространства в общинските училища. За детските градини са отделени още 200 000 лева. Одобрени за финансиране са 13 училища и 28 детски градини с 42 площадки.

„Икономиката в Пловдив и региона изживява своя Ренесанс, е оценката на  анализаторите“, заяви зам.-кметът Стоянов при представянето на отчета за ресор „Бизнес развитие“.

В Пловдив безработицата след мерките, въведени заради COVID-19, отново е в своите нормални граници и е под 4%. При отчетени 5,9 % хора от региона, които са на свободния пазар на труда през май, 4,5% през август, тенденцията е към значително спадане на броя на безработните.

През последните 18 месеца в Пловдив и Тракия икономическа зона са реализирани 4 инвестиции клас „А”, а общата стойност на инвестициите е близо 60 милиона лева с близо 300 новоразкрити работни места. 45 000 кв. м. са новите офис площи клас „А“, които се строят в момента и които ще осигурят 5000 нови работни места в ИТ и аутсорсинг индустрията в следващите няколко години.

„Все повече компании в индустриалните зони могат да наемат нови 100-120 човека. А много производства разшириха пазарите си и трансформираха производството си по време на извънредното положение“, посочи заместник-кметът.

Пловдив е единственият български град отличен от FDI intelligence (издание на “Файненшъл таймс”) в наградите “Средно-големи градове на бъдещето за 2020/21” в категориите „Стратегия по привличане на преки чуждестранни инвестиции“ и „Ефикасност на разходите“.

„Всяка година се радваме на нови български или чуждестранни инвеститори, които разширяват своите производства или стартират нов бизнес. Към момента се строят чисто нови 6 завода в ТИЗ“, отчете Стефан Стоянов и акцентира на факта, че през 2020 г. Пловдив привлече в рамките на града и първия инвеститор клас „А” – международната чешка компания BTL Industries. „Като членове в европейската асоциация на агенциите за развитие – Eurada, очакваме да изградим нови контакти и да работим за привличането на още много бизнеси“, допълни той.

След икономическата криза, породена от COVID-19, се очаква нова вълна от инвеститори в Източна Европа. „Имаме потенциал за растеж и развитие на производството като цяло и повишаване на общия стандарт на живот“, посочи накрая Стефан Стоянов.

И в следващия период продължава усилената работа на Община Пловдив по привличане на нови големи търговци и производители в региона заедно с Тракия икономическа зона за подпомагане на бизнес средата. В тази връзка стартираха и преговори за партньорство със София и други големи български градове за привличане на още по-сериозни инвестиции за развитие на българската икономика като цяло.

2,794 total views, no views today