Начало Актуално Кметът Здравко Димитров със специален поздрав към победителите от от кампанията „Грамотни ли сме?“

Кметът Здравко Димитров със специален поздрав към победителите от от кампанията „Грамотни ли сме?“

Той даде висока оценка за работата на Общински детски комплекс – Пловдив

„Бъдете все така амбицирани, да учите и да познавате правилата и красотата на българския език. Сигурен съм, че ще имате много успехи, защото добрата подготовка и неуморният труд са причина за високи постижения“, това се казва в поздравителния адрес, който кметът Здравко Димитров отправи към всички участници от кампанията „Грамотни ли сме?“. Днес 140 от най-добрите ученици, участвали в кампанията бяха наградени по време на церемония в Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс – Пловдив (ЦПЛР – ОДК).

Учениците от VII клас получиха учебното помагало „11 примерни теста по БЕЛ за външно оценяване и кандидатстване след 7. клас“ – част ІІ, тези от Х клас – „10 тренировъчни теста по БЕЛ за 10. клас“ и от ХI – ХІІ клас – „Матура без проблеми: 20 теста по актуализирания вариант за държавен зрелостен изпит по БЕЛ“.

През месец октомври се проведе есенният етап от кампанията, която се организира от отдел „Образование“ на Община Пловдив, съвместно с ЦПЛР – ОДК. Инициативата е в съответствие с „Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността 2014 – 2020 година“ на МОН.
Целта на кампанията е да се провери нивото на грамотност на участниците, свързана с компетентностите, които трябва да са придобили в обучението си по български език до съответния етап. Тестовете за двете възрастови категории (VІІ клас и Х – ХІІ клас) са съобразени с образователната степен на учениците, като включват задачи, които са зададени от МОН като примерни варианти от тестовите модули по български език за НВО в VІІ и Х клас и ДЗИ в ХІІ клас.
Разнообразните типове задачи от отворен и затворен тип провокираха участниците да покажат до какво ниво са овладели правописната, граматичната, пунктуационната и лексикалната норма в съвременния български книжовен език.
В кампанията „Грамотни ли сме?“ взеха участие общо 991 ученици, съответно от VII клас – 509 ученици от заявени 612 участници и от Х – ХІІ клас – 482 ученици от заявени 754 участници от 33 общински, държавни и частни училища.

gramotni1 gramotni2 gramotni3 gramotni4 gramotni5 gramotni6 gramotni7 gramotni8 gramotni9 gramotni10

4,775 total views, no views today