Начало Пловдив днес Кметът Иван Тотев призова пловдивчани да се включат в Седмица на гората

Кметът Иван Тотев призова пловдивчани да се включат в Седмица на гората

presk_gora1

От 4-ти до 10-ти април Община Пловдив и Регионалната дирекция по горите организират /РДГ/„Седмица на гората” под егидата на кмета Иван Тотев. Конкретният повод е честване на 135 години от първото залесяване на дъбов жълъд и се отбелязва за 91-ви път. „Това е най-значимото събитие за всички лесовъди”, обясни директорът на РДГ инж. Мирослав Димитров

„Пловдив е печелил многократно приза за най-зелена община, затова с готовност се включваме в инициативата „Седмицата на гората”. Всяка година ние засаждаме между 1500-2000 дървета”, припомни кметът Иван Тотев и изброи поредица от залесявания, които предстоят в близките дни, а именно в парк Лаута и в района на Пещерско шосе.

Тази година „Седмицата на гората” е под мотото – „Подобри гората”.

Най-интересното и масово събитие, което е планувано да бъде организирано на 9-ти април (събота) от 10.00 часа в парк Лаута. Инициативата е национална и ще бъде проведена едновременно в 20 града в страната. Чрез провеждане на интерактивни игри децата и гражданите ще бъдат информирани повече за лесовъдската професия. Предвижда се музикална програма и изпълнения на детски състави. На присъстващите организаторите от Регионалната дирекция по горите ще раздадат фиданки от вида атласки кедър.

Ето и по-подробна програма:

Р Е Г И О Н А Л Н А  П Р О Г Р А М А

З А   О Т Б Е Л Я З В А Н Е   Н А   С Е Д М И Ц А Т А   Н А   Г О Р А Т А   2016 година.

  04.04.2016 г. – Откриване „Седмица на гората – 2016 г.”. Поднасяне на цветя на паметната плоча на РДГ Пловдив и символично залесяване на фиданки  около паметника „Кан Крум” намиращи се на територията на жк.”Тракия”.

 1.  Поднасяне на цветя на паметната плоча на РДГ Пловдив, открита в чест на 130 г. горска служба в Пловдив, на територията на жк.”Тракия” - 10.00 часа.

 2. Залесяване на фиданки предвидени по проекта на Парк „Кан Крум” около паметника по идея на регионалната дирекция по горите, с цел поставяне началото на предвидения за изграждане парк. През 2015 г. до паметника на „Кан Крум” жк.”Тракия”, бе проведено откриването на „Седмицата на гората-2015 г.” съвместно с Областна администрация гр. Пловдив, ЮЦДП Смолян, местната власт и обществеността и поставена информационна табела, отбелязваща идеята и мотото на събитието – 11.00 часа.

 3.  Участие в националното откриване на „Седмицата на гората” – 2016 г.

  05.04.2016 г. – Регионално честване на „Седмицата на гората-2016 г.” откриване на информационно табло с дървесни видове, символичен посев на дъбов жълъд и залесяване на фиданки под националното мото „Подобри гората”.

1. Официално откриване на „Седмицата на гората-2016 г.” на „Младежки хълм” под егидата на Кмета на Община Пловдив, по предложение на РДГ-Пловдив и ЮЦДП гр. Смолян, с участие на представители на Областна администрация гр. Пловдив, Община Пловдив, РДГ Пловдив, ЮЦДП Смолян, местната власт и обществеността, ученици, ветерани работили на територията на област Пловдив, журналисти и други гости. Награждаване на класираните за приза „Лесовъд на годината-2015г.” и „ Служител по контрола – 2015 г.”  за регион Пловдив – 10.00 часа.

2.  Посев на дъбов жълъд и залесяване на дъбови фиданки, в подножието на „Младежки хълм” в чест на 135 г. от първите залесявания по голите хълмове „Бунарджика” и „Сахат тепе”, извършени по решение на Общината през 1881г.- 11.00 часа.

06.04.2016 г. – Ден на отворените врати в РДГ Пловдив. Приемни за граждани, ученици и журналисти. Запознаване с дендрариума в двора на РДГ Пловдив.

1. Ден на отворените врати в РДГ Пловдив. Приемни за граждани, ученици и журналисти. Запознаване с дендрариума в двора на РДГ Пловдив. Даряване на контейнерни фиданки на участниците деня на отворените врати - 9.00  часа.

 07.04.2016 г. – Посещение на Центъра за настаняване от семеен тип към комплекса за социални услуги „ Олга Скобелева”-гр. Пловдив .

1. Посещение на Центъра за настаняване от семеен тип към комплекса за социални услуги „ Олга Скобелева”-гр. Пловдив и награждаване на  децата от комплекс „ Олга Скобелева”, участвували в конкурс за картичка на тема „Дървото-моят живот” изготвени за „Седмицата на гората-2016 г.” –  10.00 часа.

2.  Награждаване на ръководството на Комплекса за социални услуги          „ Олга Скобелева” – гр. Пловдив за ползотворното съвместо сътрудничество в продължение на пет години с идеята за възпитание у децата на любов към гората – 11.00 часа.

 08.04.2016 г. – Допълване на озеленяването в дендрариума в двора на регионалната дирекция и почистване на прилежащото дворно пространство от служители на РДГ.

1.  Допълване на дървесна и храстова растителност в дендрариума – част от двора на регионална дирекция по горите, с участие на служители от дирекцията, граждани, ученици и журналисти - 9.30  часа.

2.  Почистване дворното пространство в прилежащият към сградите двор от служители -10.30 часа. 

 09.04.2016 г.Провеждане на мероприятие от РДГ Пловдив по Националната инициатива „Горски празник”, за запознаване с лесовъдската професия с деца, официални гости, граждани и журналисти. 

1. Откриване на мероприятията от РДГ Пловдив по Националната инициатива за работа с деца с опознавателна и обучителна цел, за запознаване с лесовъдската професия, на територията на парк „Лаута” в Пловдив - 10.00  часа.

2.  Провеждане на интерактивни игри от служители на РДГ Пловдив с участието на деца и граждани, с цел запознаване с лесовъдската професия, горските екосистеми и процесите, които протичат в тях.

3.  Участие на местни изпълнители и детски музикални състави .

4.  Раздаване на контейнерни фиданки от атласки кедър на децата, гражданите, журналистите и официалните гости .

 

12,550 total views, no views today