Начало Пловдив днес Кметът Иван Тотев откри конференция на градове-кандидати за Европейска столица на културата 2019

Кметът Иван Тотев откри конференция на градове-кандидати за Европейска столица на културата 2019

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев откри българо-италианската конференцията „Бъдещето на историческите градове в контекста на инициативата „Европейска столица на културата“, организирана от общинска фондация „Пловдив 2019“. Във форума участват представители на осем италиански и на всички български градове, кандидати за столица на културата на Стария континент през 2019 година.

Историята на Пловдив се губи някъде в петото хилядолетие преди новата ера и от тогава до днес животът тук никога не е преставал да съществува. Много култури и народи са оставили следи в нашия град. И днес можем да видим уникални паметници от различни епохи, които ни карат да се чувстваме горди, че сме жители на Пловдив. Това са отпечатъци, които ни дават гордост от миналото и увереност в бъдещето, заяви в приветствието си кметът Иван Тотев. Целта, която всички сме си поставили – културна столица през 2019-та, е много важна. Тя ни дава много възможности да обменим опит, да обменим култура, да обменим ценности и да направим градовете си по-добро място за живеене, каза още кметът. Той подчерта, че е важен пътят, по който всеки върви към постигането на целта. Важно е по този път да бъдем заедно и обединим всички хора в нашите градове в една мисия, допълни инж. Тотев и пожела успех на конференцията.

Радвам се, че Пловдив успя да обедини усилията на всички български градове и на 8 италиански града в обща конференция, на която всеки да сподели опит. Процесът е много важен, тъй като и България, и Италия със сигурност ще спечелят много от Европейска столица на културата, коментира ресорният заместник-кмет Стефан Стоянов. Той определи като положителен  факта, че българските градове са реагирали положително и се търси партньорство.

По време на конференцията кметът на Пловдив инж. Иван Тотев подписа споразумения за партньорство с италианските градове Перуджа, Сизи и Равена. В рамките на форума са предвидени презентации и дискусии, първата  от които бе на изпълнителният директор на фондация „Пловдив 2019“ на тема „Пловдив Заедно – носталгия по бъдещето“.

7,161 total views, no views today