Начало Актуално Кралят на валдхорната свири в Пловдив на 23 септември

Кралят на валдхорната свири в Пловдив на 23 септември

АФИШ БАБОРАКРадек Баборак (Чехия) – дългогодишен соло валдхорнист на прочутата Берлинска филхармония ще гостува за първи път в България, за да открие  есенното издание на VI МФ „Дни на музиката в Балабановата къща“ заедно със своя ансамбъл „Баборак“. Датата е 23 септември от 19 ч., а мястото Концертна зала – Пловдив.

Радек Баборак  е сред най-ярките фигури на световната музикална сцена днес и със сигурност най-изявеният чешки класически музикант в международен мащаб! Носител на множество авторитетни награди, сред които от най-значимите конкурси: Женева (1993), ARD – Мюнхен (1994) и Markneukirchen (1994), удостоен с наградата „Грами” за класическа музика и с Dawidov Prize, на 18-годишна възраст Баборак е назначен за първи валдхорнист на Чешката филхармония – без конкурс, заради изключителните си качества! Оттогава името му последователно се свързва (винаги като първи валдхорнист) с Мюнхенска филхармония, с Бамбергските симфоници, а в периода 2003 – 2010 – с легендарната Берлинска филхармония. Баборак е работил с голям брой световни диригенти, свирил е като солист на най-прочутите оркестри в света, записвал е компактдискове за компаниите EMI, Supraphon, Exton, Arte Nova, Artesmon, Animal Music. Концертът – откриване на зимните олимпийски игри в Нагано поставя началото на дългогодишното му сътрудничество със световноизвестния диригент Сейджи Озава. Той е основател и лидер на „Баборак Ансамбъл“, съставен от едни от най-добрите чешки музиканти.

МФ „Дни на музиката в Балабановата къща“ се осъщестява с любезната подкрепа на Фондация „Америка за България“, Фондация „Музикартисимо“, Община Пловдив, Общински институт „Старинен Пловдив“, Министерство на културата, с медийното партньорство на БНР и БНТ.

Билети за концерта могат да бъдат закупени в мрежата на eventim.bg, в билетен център пред Община „Пловдив“ и на касата на Концертна зала.

7,174 total views, no views today