Начало Пловдив днес Министър-председателят Бойко Борисов участва във втория Пловдивски икономически форум

Министър-председателят Бойко Борисов участва във втория Пловдивски икономически форум

B_Borisov_Plovdiv_economic_forum_2019

Икономиката на България е във възход. Това се дължи на данъчната среда, работата на приходните агенции, реформите и преориентирането ѝ към машиностроенето, електрониката и металургията. 4 пъти се вдигна износът на електронната промишленост и два пъти на машиностроенето, два пъти вдигнахме доходите.

Това заяви министър-председателят на Република България Бойко Борисов по време на откриването на второто издание Икономическия форум Пловдив.

Събитието се провежда днес и утре от организаторите на икономическия форум в Делфи. В Пловдив среща на високо равнище си дават най-влиятелните български и международни политически, корпоративни и интелектуални лидери за справяне с наболелите предизвикателства, пред които са изправени България, Европа и света.

Премиерът Борисов припомни пред бизнеса, че правителството продължава да строи и ремонтира пътната инфраструктура страната. „Новите инвеститори гледат за колко време тировете стигат до границата и затова с финансовия министър Владислав Горанов разширяваме двойно КПП-то на Калотина, защото не може да се поеме трафикът“, посочи още министър-председателят в Пловдив. Той изброи важните за региона съвместни проекти, по които се работи – пристанища, магистралите, жп линиите, газопроводи, като отбеляза, че България продължава да се стреми към прогнозируема данъчна политика, намаляване на сивия сектор, квалифициране на работната ръка. Премиерът Борисов подчерта още, че правителството продължава да осигурява трайно инвестиции в образованието – двойно увеличение на учителските заплати, както и средства в образователната инфраструктура.

 Регионът на Пловдив се превърна в индустриалното сърце на България. Това е в резултат от партньорството и добрата работа между бизнеса, местната власт и подкрепата на правителството в лицето на премиера Бойко Борисов, заяви кметът Иван Тотев по време на своето приветствие към гостите. Той подчерта, че над 75 хиляди са заетите в преработваща промишленост, като 40 процента от местната икономика е свързана с производството. Голям тласък през последните години в Пловдив бележи IT и аутсорсинг индустрията, а авторитетните висши учебни заведения привличат много млади хора от страната и Европа.

БВП почти се удвои, износът на стоки е нараснал с 2,4 пъти, износът на IT продукти, аутсорсинг продукти – близо 5 пъти. Добрата икономическа политика помага да стигнеш там, където искаш. Освен инвестиции и работна ръка обаче трябва да търсим и друга добавена стойност, по-високи печалби и по-високи заплати, заяви вицепремиерът Томислав Дончев. Успешната икономика се дължи на силно образование, високи технологии и частни инвестиции, допълни той.

Министърът на финансите Владислав Горанов, който също присъства на форума информира, че големи западни компании търсят място за инвестиции в България, данъците няма да бъдат променяни, а ръстът в индустрията е 3%, 3,6 е ръстът на услугите.

„България е на една крачка от влизането в по-близкия кръг на европейска интеграция и влизането е кръга ЕРМ, който надявам се да стане преди края на годината“, съобщи министър Горанов.

Пловдивският икономически форум е независима мрежа, чиято мисия е да насърчава иновативни идеи и да подчертава дългосрочни стратегии за осигуряване на политическото развитие, социалната справедливост и икономическия просперитет на България и Югоизточна Европа.

Официални гости на събитието са Мария Габриел, еврокомисар по цифровата икономика и общество, Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи, министрите на туризма, културата и правосъдието – Николина Ангелкова, Боил Банов и Данаил Кирилов, посланици, икономически анализатори и др.

На откриването на събитието присъстваха заместник-кметът Стефан Стоянов и районни кметове на Пловдив.

Plovdiv_economic_forum_2019_2 Plovdiv_economic_forum_2019_1 I_Totev_Plovdiv_economic_forum_2019 T_Fonchev_Plovdiv_economic_forum_2019 Vl_Goranov_Plovdiv_economic_forum_2019_2 Plovdiv_economic_forum_2019_4 Plovdiv_economic_forum_2019_3

5,318 total views, no views today