Начало Пловдив днес Монтират апарати за автобусни билети, новите кръстовища събират данни за трафика

Монтират апарати за автобусни билети, новите кръстовища събират данни за трафика

transport_2

По автобусни спирки, в училища, поликлиники и други общински сгради в Пловдив вече се монтират апаратите за закупуване на билети за вътрешноградския транспорт преди предвиденото за  април въвеждане на системата за електронно таксуване като част от големия транспортен проект.

Общинският инспекторат, ОП „Общинска охрана“ и Общинска полиция предстои да засилят контрола в зоните с новите апарати.

„Обръщаме се и към пловдивчани да опазват тази нова публична собственост и своевременно да реагират и сигнализират при прояви на недобросъвестно отношение, тъй като цената на един апарат е около 8-10 хиляди лева“, призова кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

Той предупреди, че нощно време в апаратите няма да има пари, тъй като Община Пловдив ще сключи договор за инкасо дейност.

Тази седмица започва поетапно обучение на контрольорите. Предстои и първа среща на превозвачите и комисия от общината за уточняване на новото споразумение за заплащане на транспортната услуга.

„Общото ни желание е да имаме качествен, удобен и редовен градски транспорт“, коментира инж. Тотев. По думите му именно тази цел е заложена в основните критерии при разработване на новата методика.

Превозвачите ще бъдат мотивирани да закупуват нови и модерни автобуси, включително и електробуси, тъй като заплащането се обвързва с качеството на услугата. Сред важните критерии е правото на общината да определя по кои линии в кои часови диапазони какви автобуси да се движат.

Утре сутрин Община Пловдив подава в Управляващия орган последната отчетна документация по транспортния проект.

От миналата седмица всички обновени по проекта кръстовища са в режим събиране на данни, за да се вземат възможно най-интелигентните решения, а от около 15 дни с новите системи започна отчитането на входно-изходния трафик в Пловдив,10 кръстовища вече са изцяло оборудвани с видеонаблюдение от центъра за управление на трафика, допълни кметът инж. Иван Тотев.

5,504 total views, no views today